Papa avertizează împotriva mafiei, „drumului morţii”
04.10.2010, Palermo (Catholica) - Vorbind duminică din Sicilia asociată tradiţional mafiei, Sfântul Părinte a vorbit împotriva crimei organizate. A invitat familiile siciliene să aibă curaj şi să îşi găsească tăria în „marea familie” a Bisericii, fiind „semn şi instrument de unitate, pace şi libertate adevărată”. După Liturghia de dimineaţă, Sfântul Părinte a avut două întâlniri după-masa, în cadrul vizitei sale pastorale din Palermo, capitala insulei italiene Sicilia, sediu tradiţional al mafiei. S-a întâlnit mai întâi cu preoţii, persoanele consacrate şi seminariştii, pentru o Adoraţie Euharistică în Catedrală, iar apoi cu tinerii şi cu familiile în Piaţa Politeama.
În Catedrală, Pontiful a subliniat importanţa rugăciunii pentru vocaţii, în timp ce celor 30.000 de persoane venite în Piaţa Politeama le-a vorbit despre valoarea familiei. La această ultimă întâlnire a spus că familia este cea care pune primele seminţe ce formează percepţia despre sensul vieţii, prezentându-i pe părinţi ca „primii colaboratori ai lui Dumnezeu” în transmiterea vieţii şi credinţei. Aceasta se vede în vieţile sfinţilor şi într-un mod „exemplar şi extraordinar” în familia tinerei de 18 ani, Chiara Badano, beatificată recent la Roma. Activităţile oamenilor sfinţi nu ajung cel mai adesea între ştiri „deoarece răul face mai mult zgomot, dar ei sunt forţa şi viitorul Siciliei!”
Papa s-a referit apoi la Psalmul 1, care compară omul ce urmează legile lui Dumnezeu cu un copac plantat lângă râu, ce aduce roade bogate. I-a invitat pe tinerii insulei să fie „copaci care îşi adâncesc rădăcinile în ‘râul’ bunătăţii”. Le-a spus apoi: „nu vă fie teamă să vă opuneţi răului! Împreună veţi fi ca o pădure care creşte, poate în tăcere, dar capabilă să aducă roade, să aducă viaţă şi înnoire acestui pământ!” În acest context s-a oprit la o problemă importantă pentru societatea siciliană, îndemnându-i pe cei prezenţi şi întreaga populaţie a insulei „să nu cedaţi propunerilor mafiei, care reprezintă un drum spre moarte, incompatibil cu Evanghelia”.
O persoană, a explicat Pontiful, are nevoie de „sol fertil” ca să crească, de un sol plin de „substanţe nutritive”, adică de „valori, în special de iubire şi credinţă, de conştiinţa adevăratei feţe a lui Dumnezeu, de cunoaşterea faptului că El ne iubeşte infinit, cu fidelitate şi răbdare, până la a-şi da viaţa pentru noi”. Explicând că familia este o „mică biserică” ce trebuie inserată în familia lui Dumnezeu din „marea Biserică”, lucru vizibil la sfinţi, pentru care „alături de familia de origine, marea familie a Bisericii este fundamentală”. Şi acesta este „marele dar pe care l-am primit: a fi o Biserică, a fi în Cristos, un semn şi instrument de unitate, pace şi libertate adevărată. Nimeni nu poate să ne ia aceasta! Nimeni nu ne poate lua această forţă. Aveţi curaj, dragi tineri şi familii din Sicilia! Fiţi sfinţi!”