Marele Sinod Ortodox s-ar putea ţine în 2012
06.10.2010, Paris (Catholica) - Proiectul unei întâlniri a tuturor familiilor Ortodoxiei nu a fost niciodată atât de aproape de a se realiza. Despre Marele Sinod Ortodox care ar putea avea loc în 2012 a apărut recent un articol în cotidianul francez „La Croix” din 29 septembrie, citim într-un articol de ieri din Ziarul Lumina. În respectivul articol se aminteşte că, aflat în vizită, luna trecută, în insula Imbros, Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a anunţat că pregătirea pentru Marele Sinod Panortodox „se apropie de final”.
„La începutul anului 2011 vom avea cu siguranţă, în centrul nostru patriarhal de la Geneva, penultima întâlnire a comitetului de pregătire a sinodului”, a precizat Primatul ortodox, încrezător în mod vizibil în susţinerea acestei întâlniri istorice, care ar trebui să permită Bisericii Ortodoxe, care numără aproximativ 200 de milioane de credincioşi, să îşi redefinească prezenţa în lume. „Pentru orientali, nu a mai existat un Sinod ecumenic de la Niceea, din 787”, aminteşte P. Bernard Le Leannec, asumţionist, cunoscător al Ortodoxiei, care a fost paroh timp de 15 ani la parohia Saint-Louis-des-Français din Moscova. Proiectul unui sinod panortodox, adică o „întâlnire oficială a tuturor familiilor ieşite din Marea Schismă de la 1054”, a fost lansat la începutul anilor 1960 de Patriarhul ecumenic Atenagoras.
Bisericile Ortodoxe s-au angajat atunci să lucreze împreună şi să se pună de acord asupra unei serii de subiecte care puteau reprezenta o sursă de tensiune între ele – statutul canonic al diasporei, întâietatea Patriarhiei de la Constantinopol, criteriile de independenţă şi de autonomie ale Bisericilor, ierarhia între Patriarhii. Acest dialog a început să îşi piardă vigoarea, fără însă a fi întrerupt, în cursul anilor 1990, ca o consecinţă a dizolvării URSS. În 1996, o dispută violentă între Moscova şi Constantinopol cu privire la Biserica din Estonia a compromis şi mai grav pregătirile pentru Sinod, până într-acolo încât cele două Biserici au rupt pentru o anumită perioadă de timp comuniunea care le uneşte.
„Aceste tensiuni sunt astăzi practic rezolvate”, asigură Carol Saba, purtător de cuvânt al Adunării Episcopilor Ortodocşi din Franţa, care observă de ceva vreme „un climat de înţelegere foarte favorabil între Biserici”, datorat în mare parte dinamismului panortodox instaurat de summitul întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe de la Istanbul, din 2008. „Astăzi, conjunctura ortodoxă este favorabilă unei mai bune cooperări”, analizează Carol Saba. „Bisericile au înţeles că strategia confruntării era dăunătoare tuturor. În acest context al globalizării, de criză morală şi financiară, Ortodoxia are o voce şi o mărturie pe care trebuie să o facă ascultată. Este un moment binecuvântat, pe care nu trebuie să-l ratăm.”