Ţineţi aprinsă în lume flacăra speranţei!
08.10.2010, Vatican (Catholica) - 222;Prietenii mei, problema fundamentală este aceasta: Cât suntem noi îndrăgostiţi de Cristos? Iar măsura dragostei noastre trebuie să o transpunem în slujirea pe care noi o aducem lui Cristos şi Bisericii Sale pentru a veni în ajutorul efortului omului de astăzi în căutarea şi găsirea Adevărului.” Cu aceste cuvinte pline de afecţiune Arhiepiscopul Claudio Maria Celli, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Comunicaţii Sociale, a trasat la sfârşitul zilelor Congresului internaţional al Presei Catolice în era digitală, linia directoare pe care fiecare operator al presei catolice trebuie să meargă în munca sa de formare a opiniilor: să ajute omul de astăzi în păstrarea dorinţei de a căuta adevărul şi să îl orienteze către Cristos, unicul Mântuitor.
Congresul, care a început în data de 4 octombrie, s-a dorit a fi o analiză a presei catolice din întreaga lume: cine suntem şi unde am ajuns şi, totodată, încotro trebuie să mergem. S-a căutat identificarea oportunităţilor oferite de noile mijloace de comunicare, în special cele digitale, dar şi provocările şi pericolele pe care acestea le pot aduce. După cele patru zile de intens lucru, congresul s-a încheiat cu binecuvântarea Papei Benedict al XVI-lea, oferită tuturor participanţilor în cadrul unei audienţe. Motivarea acestui mod de încheiere a lucrărilor a fost dată de Arhiepiscopul Claudio Maria Celli în cuvântul său de omagiu adresat Sfântului Părinte: „Sfinte Părinte, suntem aici participanţii Congresului Presei Catolice în era digitală, la capătul a patru zile de intense lucrări, şi nu puteam să părăsim Roma fără să-l vizităm pe urmaşul lui Petru şi să-i ascultăm cuvântul.”
În discursul său adresat celor peste 200 de jurnalişti din 85 de ţări, primiţi în Sala Clementină din Vatican, Sfântul Părinte a subliniat că atributul ‘catolică’ aplicat presei recere responsabilitatea ce derivă din acesta şi anume de „a fi fideli într-un mod explicit şi substanţial în misiunea zilnică de a parcurge calea maestră a adevărului”. Pentru Papa „căutarea adevărului trebuie să fie urmărită de jurnaliştii catolici cu minte şi inimă pasionate, dar şi cu profesionalismul operatorilor competenţi şi înzestraţi cu mijloace adecvate şi eficace”. După ce a atras atenţia asupra pericolului ce poate exista din cauza noilor mijloace de comunicare, şi anume confundarea realului cu virtualul, Suveranul Pontif a trasat clar datoria operatorilor presei catolice: „de a-l ajuta pe omul contemporan să se îndrepte spre Cristos, singurul Mântuitor, şi să ţineţi aprinsă în lume flacăra speranţei, pentru a trăi cu demnitate prezentul şi a construi în mod adecvat viitorul”. Pentru aceasta, a continuat Papa asigurându-i de rugăciunea sa, „vă îndemn să reînnoiţi mereu alegerea voastră personală pentru Cristos, alimentându-vă din acele resurse spirituale pe care mentalitatea lumii de astăzi le subestimează, dar care sunt preţioase, mai mult, indispensabile”. (Corespondenţă semnată de pr. Vincenţiu Balint, participant la congres, pentru ARCB.ro)