Datoria Bisericii se extinde la „pretutindeni şi întotdeauna”
14.10.2010, Vatican (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea reafirmă un adevăr peren: „Biserica are datoria de a proclama întotdeauna şi pretutindeni Evanghelia lui Isus Cristos”. Cu această declaraţie, Papa a înfiinţat oficial cel mai nou dicaster al Curiei Romane, Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări. Motu proprio „Ubicumque et Semper” (Pretutindeni şi Întotdeauna) a fost promulgat şi dat publicităţii marţi, 12 octombrie 2010. Documentul având data de 21 septembrie decretează în mod oficial existenţa consiliului, pe care Sfântul Părinte l-a anunţat deja în 28 iunie. Vorbind despre porunca adresată de Cristos apostolilor Săi şi despre acţiunea Duhului Sfânt în Biserică, Pontiful a afirmat că „misiunea de evanghelizare, continuare a lucrării dorite de Domnul Isus, este pentru Biserică necesară şi de neînlocuit, expresie a însăşi naturii ei”.
Consiliul Pontifical este astfel destinat „să ofere răspunsuri adecvate astfel încât întreaga Biserică, permiţând să fie regenerată de puterea Duhului Sfânt, să se prezinte lumii contemporane cu un elan misionar capabil de a promova o nouă evanghelizare”, se declară în document. Acest lucru nu va implica o formulă unică de implementat la modul general, a clarificat Papa Benedict al XVI-lea. „Diversitatea situaţiilor cere un discernământ atent… Şi totuşi, nu este dificil de înţeles faptul că toate Bisericile care trăiesc în teritorii tradiţional creştine au nevoie de un reînnoit elan misionar, expresie a unei noi deschideri generoase faţă de darul harului. Într-adevăr, nu putem uita că prima sarcină este aceea de a fi ascultători faţă de lucrarea gratuită a Duhului Celui Înviat, care îi susţine pe toţi cei care sunt mesageri ai Evangheliei, şi care deschide inimile celor care ascultă. Pentru a proclama profund Cuvântul Evangheliei este necesară mai presus de toate o profundă experienţă cu Dumnezeu”.
Documentul este structurat în patru articole, dintre care unul prezintă cinci îndatoriri particulare: a reflecta asupra semnificaţiei teologice şi pastorale a noii evanghelizări; a promova studiul, răspândirea şi înţelegerea magisteriului papal pe teme legate de noua evanghelizare; a face cunoscute iniţiativele legate de noua evanghelizare care se desfăşoară deja, profitând de resursele din viaţa consacrată, apostolică şi din noile comunităţi eclesiale; a studia şi promova folosirea formelor moderne de comunicare, ca instrumente pentru noua evanghelizare; a promova folosirea Catehismului Bisericii Catolice, ca formularea esenţială şi completă a conţinutului credinţei pentru oamenii timpului nostru. Papa a reflectat: „După cum am declarat în prima mea Enciclică, ‘Deus Caritas Est’: ‘La începutul faptului de a fi creştin nu se găseşte o decizie etică sau o mare idee, ci întâlnirea cu un eveniment, cu o persoană, care dă vieţii un orizont nou şi totodată orientarea ei decisivă’. În mod similar, la rădăcina întregii evanghelizări nu stă un plan uman de expansiune, ci dorinţa de a împărtăşi darul inestimabil pe care Dumnezeu a dorit să ni-l dea, făcând să participăm la însăşi viaţa Lui”.