Întâlnirea grupului de lucru pe probleme de învăţământ catolic de ambele rituri
21.10.2010, Braşov (Catholica) - La mănăstirea „Congregatio Iesus” de la Timişul de Sus, Braşov, în zilele de 17 şi 18 octombrie 2010 a avut loc întâlnirea membrilor grupului de lucru pe probleme de învăţământ catolic de ambele rituri, scrie prof. Monica Grosu, de la Liceul Teologic Fericitul Ieremia, într-un material publicat pe Ercis.ro. Au participat: pr. dr. Robert Bălan, inspector de religie pentru Arhidieceza de Bucureşti; pr. Ioan Riba, membru în Comisia Naţională pentru Curriculum din Învăţământul Preuniversitar şi director adjunct la Colegiul Romano-Catolic Sf. Iosif din Bucureşti; sr. Rodica Miron, director la Colegiul Romano-Catolic Sf. Iosif din Bucureşti; pr. Petrică Daniel Tintelecan, director la Liceul Teologic Român-Unit Inocenţiu Micu din Cluj, pr. diac. Ioan Ureche şi subdiac. Traian Câmpean, de la acelaşi liceu; pr. Eusebiu Ţâmpu, director la Liceul Teologic Sf. Francisc de Assisi din Roman; prof. Monica Grosu de la Liceul Teologic Fericitul Ieremia din Oneşti; prof. Raissa Marchievici de la Grupul Şcolar Vasile Sav din Roman; sr. Avram Rodica, profesoară la Liceul Teologic Greco-Catolic Sf. Vasile cel Mare din Blaj; sr. Maria Ciocoiu, profesoară la Şcoala generală nr. 8 din Braşov.
Punctele propuse pe ordinea de zi au fost următoarele: i) Analiza rezultatelor şi a modului de desfăşurare a Olimpiadei de religie şi discipline teologice, la nivel naţional, organizate la Oradea în anul şcolar precedent. ii) Întocmirea Metodologiei Olimpiadei de religie pentru Colegiile/Liceele Teologice Romano-Catolice şi Greco-Catolice, precum şi pentru liceele teoretice, cultul catolic, anul şcolar 2010-2011. iii) Întocmirea tematicii pentru olimpiada mai sus menţionată, atât pentru Colegiile/Liceele Teologice cât şi pentru liceele teoretice. iv) Stabilirea bibliografiei aferente tematicii. v) Discutarea şi stabilirea structurii subiectelor în vederea susţinerii Olimpiadei de religie. vi) Diverse.
După ce s-a făcut o scurtă analiză a modului în care s-a desfăşurat Olimpiada de religie şi discipline teologice, care a avut loc la Oradea în anul şcolar trecut, activitatea grupului de lucru a continuat cu elaborarea celor două metodologii pentru Olimpiada de religie (profil teologic şi profil teoretic), conform Regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursurilor şcolare (OM 3109/28 ianuarie 2009), dar şi a tematicii. Având în vedere faptul că nu există programe şcolare de religie comune pentru cele două culte şi că pentru disciplinele teologice la cultul greco-catolic programele nu sunt publicate pe MECTS, tematicile întocmite au avut ca bază programele aprobate pentru cultul romano-catolic şi programele utilizate de cultul greco-catolic la Oradea, Blaj şi Cluj. Au existat dificultăţi în elaborarea temelor şi, ca atare, s-a făcut compromisul de a prelua teme din programele aferente anilor anteriori, iar în cele mai multe situaţii s-au creat teme noi.
Pentru a avea posibilitatea organizării Olimpiadei naţionale cu finanţare MECTS, se cere, conform legislaţiei în vigoare, implicarea unui număr de cel puţin 15 judeţe, lucru care nu poate fi asigurat de un singur cult. S-a stabilit că Olimpiada naţională de religie din acest an şcolar va fi organizată de Arhidieceza de Bucureşti, la Snagov, Ciofliceni, în perioada 28-30 aprilie 2011. Întâlnirea participanţilor s-a încheiat cu o rugăciune de mulţumire adresată lui Dumnezeu pentru harurile primite şi pentru tot ajutorul.