Trebuie să fim o singură familie iubitoare şi primitoare
28.10.2010, Vatican (Catholica) - em cu toţii parte din aceeaşi familie umană, cu drepturi egale la a ne bucura de roadele pământului, şi cu responsabilitate egală la a fi deschişi şi primitori faţă de migranţi şi refugiaţi, a afirmat Papa Benedict al XVI-lea în Mesajul său pentru a 97-a Zi Mondială a Migranţilor şi Refugiaţilor, care va avea loc în 16 ianuarie 2011. Papa a ales „O singură familie umană” ca temă pentru această zi, ca un mod de a sublinia „legătura profundă” care există între toate fiinţele umane. El s-a referit la toţi oamenii ca la o „singură familie de fraţi şi surori în societăţi care devin tot mai multietnice şi interculturale, unde şi persoanele de diferite religii sunt stimulate la dialog, pentru ca să se poată găsi o convieţuire senină şi rodnică, respectând diferenţele legitime”.
Sfântul Părinte a arătat că Ziua Mondială a Migranţilor şi Refugiaţilor oferă întregii Biserici oportunitatea de a analiza „fenomenul crescând al migraţiei”, de a se ruga „pentru ca inimile să se deschidă la primirea creştină şi de a lucra pentru ca să crească în lume dreptatea şi caritatea, coloane pentru construirea unei păci autentice şi durabile… Dacă Tatăl ne cheamă să fim fii iubiţi în Fiul Său preaiubit, ne cheamă să ne recunoaştem toţi şi ca fraţi în Cristos”. Deşi mergem împreună pe acelaşi drum, al vieţii, a observat Pontiful, „situaţiile pe care le străbatem în acest parcurs sunt diferite: mulţi trebuie să înfrunte experienţa dificilă a migraţiei, în diferitele sale forme: internă sau internaţională, permanentă sau periodică, economică sau politică, voluntară sau forţată”. În cele din urmă, însă, „toţi fac parte dintr-o singură familie, migranţi şi populaţii locale care îi primesc, şi toţi au acelaşi drept de a se folosi de bunurile pământului, a căror destinaţie este universală, aşa cum învaţă doctrina socială a Bisericii. Aici îşi au fundament solidaritatea şi împărtăşirea”.
Papa Benedict al XVI-lea a susţinut „dreptul de a emigra”, despre care a vorbit Papa Ioan Paul al II-lea în 2001, cu ocazia Zilei Mondiale a Migranţilor şi Refugiaţilor din acel an. „Biserica recunoaşte acest drept fiecărui om, în aspectul dublu de posibilitate de a ieşi din propria ţară şi posibilitate de a intra în alta în căutarea unor condiţii mai bune de viaţă”, a spus Pontiful polonez cu acea ocazie. El a mai recunoscut drepturile statelor „de a reglementa fluxurile migratoare şi de a apăra propriile frontiere”, precum şi obligaţia imigranţilor „de a se integra în ţara de primire, respectându-i legile şi identitatea naţională”. Provocarea, a spus Papa Ioan Paul al II-lea, este aceea „de a conjuga primirea care se cuvine tuturor fiinţelor umane, îndeosebi dacă sunt lipsite, cu evaluarea condiţiilor indispensabile pentru o viaţă demnă şi paşnică pentru locuitorii originari şi pentru cei veniţi”.
Papa Benedict al XVI-lea a mai vorbit în particular de situaţia refugiaţilor şi a acelora care „fug de violenţe şi persecuţii”, şi a făcut apel la „respectarea drepturilor lor”, precum şi la „preocupări juste pentru siguranţa şi coeziunea socială”. „Solidaritatea”, a continuat el, „se alimentează din ‘rezerva’ de iubire care se naşte din faptul de a ne considera o singură familie umană şi, pentru credincioşii catolici, membri ai Trupului mistic al lui Cristos… Aceasta înseamnă că toţi cei care sunt forţaţi să părăsească locuinţele lor şi pământul lor vor fi ajutaţi să găsească un loc în care să trăiască în pace şi siguranţă, unde să lucreze şi să îşi asume drepturile şi obligaţiile existente în ţara care îi primeşte, contribuind la binele comun, fără a uita dimensiunea religioasă a vieţii”.