Reeditare: Întâlnire cu creştinismul
13.11.2010, Timişoara (Catholica) - îngrijirea Episcopiei Romano-Catolice din Timişoara, a apărut a doua ediţie a traducerii în limba română a manualului cunoscutului profesor de teologie pastorală din Ungaria, autor al mai multor cărţi şi cursuri de specialitate din domeniul pastoraţiei, pr. Ferenc Tomka: „Întâlnire cu creştinismul”. Volumul de faţă conţine 406 pagini, în formatul 17×24 cm şi poate fi achiziţionată la preţul de 15 lei. Cităm în continuare prezentarea volumului, aşa cum a apărut pe Ercis.ro sub semnătura lui Nagy Jozsef, profesor de teologie biblică şi referent pentru Apostolatul Biblic
În ultimele decenii, problema fundamentală a catehezei se referă la ce ar trebui să facem, cum ar trebui să predăm, pentru ca cei cărora ne adresăm să nu-şi însuşească doar o sumă de cunoştinţe, ci, în primul rând, să experimenteze viaţa în Cristos în cadrul comunităţilor bisericeşti. Nu numai schimbările în cadrul societăţii ne constrâng la această transformare în cateheză, ci însuşi faptul pe care Biserica, după Conciliul Vatican II, îl accentuează tot mai mult: creştinismul nu este doar un sistem de cunoştinţe religioase, ci este, înainte de toate, o formă de viaţă.
Ferenc Tomka, profesor de teologie pastorală, autor al unor cursuri de specialitate în domeniul pastoraţiei, al cateheticii, al pedagogiei, referent principal al Institutului Naţional de Pastoraţie din Ungaria, a lucrat, timp de mai mulţi ani, împreună cu alţi preoţi şi cateheţi, ca să răspundă la exigenţa amintită mai sus. Manualul „Întâlnire cu creştinismul” s-a născut în urma acestei munci comune, ca urmare a schimbului de experienţă al tuturor celor implicaţi. De atunci, cartea a apărut în mai multe ediţii, ultima dată într-o ediţie îmbunătăţită, care este folosită cu mult succes în educarea tinerilor şi a adulţilor, nu numai în Ungaria, ci şi la noi, pentru cateheza în limba maghiară. Părintele arhidecan-paroh din Reşiţa, Iosif-Csaba Pal aduce o contribuţie importantă la cateheza tinerilor prin faptul că, împreună cu colaboratorii săi, a făcut această traducere şi îngrijeşte ediţia de faţă a cărţii.
Un merit însemnat al cărţii este faptul că, în spiritul directivelor actuale ale Bisericii, ea este bazată pe revelaţia divină şi îl convinge pe cititor, ba chiar îl conduce la acea experienţă, că viaţa creştină este însăşi evanghelia trăită. Ca profesor al ştiinţei biblice şi ca referent pentru apostolatul biblic, recomand cartea şi în acest sens. La fel, autorul reuşeşte să alcătuiască structura cărţii ţinând cont de puncte de vedere teologice şi pastorale, după logica vieţii creştine. Astfel, cel care studiază cartea, pe de o parte, înţelege tot mai mult din misterul vieţii supranaturale, pe de altă parte, devine, tot mai conştient, constructorul vieţii în Cristos în comunitatea Bisericii – un ajutor special în acest sens este îndeplinirea temelor de la sfârşitul lecţiilor -, fie că cititorul este o persoană, care caută întâlnirea cu Cristos, ori un tânăr sau un adult, care vrea să-şi revizuiască credinţa.