Vizită pastorală a PS Alexandru la Ticvaniu Mic
18.11.2010, Lugoj (Catholica) - În duminica XXV-a după Rusalii, la 14 noiembrie 2010, PS Alexandru Mesian de Lugoj s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia Ticvaniu Mic, Protopopiatul Oraviţa, la invitaţia pr. paroh Pavel Tilca, protopop onorific, şi a consiliului parohial. Este cea de a treia vizită pe care PS Alexandru o face în această parohie. Motivele principale ale acestei vizite pastorale au fost: sfinţirea bisericii în urma lucrărilor de restaurare, Sfânta Liturghie şi comemorarea fostului paroh – compozitor de talie naţională, pr. Aurel C. Popovici-Racoviţă.
Dimineaţa, la ora 9.40, Episcopul de Lugoj a fost întâmpinat în centrul localităţii cu flori, pâine şi sare de pr. prot. Ovidiu Cozmuţa, protopop de Oraviţa, de pr. paroh, Pavel Tilca, de viceprimarul Jivan Aurel, de copii îmbrăcaţi în costume populare, de alţi preoţi şi de numeroşi credincioşi din localitate, dar şi din localităţi învecinate. Mai apoi s-a pornit în procesiune spre biserică. Ceremonia religioasă a început la orele 10.00 cu oficiul sfinţirii apei, după care a urmat binecuvântarea bisericii, prin ungerea zidurilor exterioare cu sfântul şi marele mir, în formă de cruce, şi prin stropire cu apă sfinţită. La Sfânta Liturghie arhierească, alături de PS Alexandru au concelebrat: Mons. Angelo Narcis-Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj, pr. prot. Ovidiu Cozmuţa, pr. paroh Pavel Tilca, pr. Leon Posteucă, paroh la Surducul Mare şi pr. Caplea Ioan, paroh la Secăşeni.
PS Alexandru a acordat Părintelui Pavel Tilca titlul de iconom stavrofor adică crucea pectorală, pentru meritele deosebite avute în parohiile Ticvaniu Mic şi Ticvaniu Mare. După Sfânta Liturghie s-a oficiat un Parastas în memoria părintelui Aurel C. Popovici-Racoviţă. În cadrul acestui Parastas au fost pomeniţi toţi preoţii care au slujit în această biserică. De asemenea a fost evocată personalitatea lui Corneliu Coposu de la a cărei trecere în eternitate s-au împlinit 15 ani. A urmat prezentarea şi lansarea volumului „Aurel C. Popovici-Racoviţă. Preotul-compozitor şi profesorul”, semnat de prof. dr. Constantin-Tufan Stan, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, volum prefaţat de dr. Constantin Catrina. Programul a continuat cu dezvelirea unei plăci memoriale închinată lui Aurel Popovici după care s-a dat citire unor mesaje din partea Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi a Muzeului Naţional „George Enescu” din Capitală.