Regrete legat de consacrarea episcopală din China
25.11.2010, Vatican (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea îşi exprimă regretul privitor la consacrarea episcopală ilicită a pr. Joseph Gui Jincai. Sfântul Scaun a început investigaţiile privind participarea cu forţa a unor prelaţi la ceremonia din China. Pontiful a primit vestea ceremoniei de sâmbătă „cu mare regret, deoarece această consacrare episcopală a fost acordată fără mandat apostolic, şi de aceea constituie o dureroasă rănire a comuniunii ecleziale şi o gravă violare a disciplinei catolice”, se spune într-un comunicat dat publicităţii ieri de Vatican.
Se mai spune în acest text că „în ultimele zile, diferiţi Episcopi au fost subiectul unor presiuni şi restricţii ale libertăţii lor de mişcare, cu scopul forţării lor la participarea şi conferirea consacrării episcopale. Aceste constrângeri, sub conducerea guvernului chinez şi a securităţii, constituie o gravă violare a libertăţii religioase şi de conştiinţă.” Apoi se explică: „Sfântul Scaun intenţionează să desfăşoare o evaluare detaliată a ceea ce s-a întâmplat, pentru a stabili validitatea şi poziţia canonică a Episcopilor implicaţi.” Unii dintre Episcopii ce au participat la ceremonie au fost luaţi pe sus de autorităţi din timp, cu câteva zile înainte. La Liturghia cu pricina peste o sută de forţe de ordine au păzit zona. Au fost interzise înregistrările de orice tip iar semnalele telefoanelor mobile au fost bruiate.
Comunicatul Vaticanului vorbeşte despre „repercusiunile grave”. „În primul rând pentru rev. Joseph Guo Jincai care, datorită consacrării episcopale, se găseşte în cea mai gravă situaţie canonică în faţa Bisericii din China şi a Bisericii Universale, expunându-se sancţiunilor grave prevăzute în special de can. 1382 al Codului de Drept Canonic.” Acesta spune: „Atât Episcopul care, fără mandat pontifical, consacră o persoană ca Episcop, cât şi cel care primeşte consacrarea de la acesta, îşi atrage asupra sa excomunicarea ‘latae sententiae’.” Textul Vaticanului continuă: „Această consacrare nu doar că nu ajută la binele catolicilor din Chengde, ci îi şi pune într-o situaţie foarte delicată şi dificilă, inclusiv din punct de vedere canonic, şi îi umileşte, deoarece autorităţile civile chineze le impun un păstor care nu este în deplină comuniune nici cu Sfântul Părinte şi nici cu alţi Episcopi din lume.”