Sărbătoarea Cristos Rege – act universal de adoraţie
25.11.2010, Bucureşti (Catholica) - În marea sărbătoare a Domnului nostru Isus Cristos, Regele Universului, la Sf. Liturghie solemnă a hramului bisericii catolice din Ploieşti, duminică, 21 noiembrie, la ora 18, Arhiepiscopul Ioan Robu a implorat, asupra acestei comunităţi şi asupra acestui oraş, binecuvântarea şi milostivirea lui Dumnezeu, cuprinzând în gând de rugăciune poporul nostru şi lumea întreagă, scrie pr. Iosif Imbrişcă pe ARCB.ro.
Liturghia a fost celebrată împreună cu 16 preoţi de rit romano şi greco-catolic. Corul bisericii a cântat Missa de Angelis. Apoi a urmat un moment de adoraţie, cu rugăciunea de consfinţire la Inima dumnezeiască a lui Isus. Au participat mulţi credincioşi precum şi persoane consacrate. La final, toţi cei prezenţi au fost invitaţi la oratoriu, pentru a continua, împreună, bucuria sărbătorii. La omilie, Păstorul Arhidiecezei de Bucureşti, referindu-se la sărbătoarea Cristos Rege, a făcut mai întâi o legătură între sărbătoare şi încheierea anului bisericesc, spunând: „Astăzi, Biserica încheie anul ei. Se încheie anul bisericesc cu această sărbătoare”. În tot timpul anului, a mai spus prelatul, Biserica îl are în centru, încontinuu, pe Cristos. În anul bisericesc, contemplăm istoria lui Cristos din Evanghelie, de la întrupare până la moartea şi învierea sa, până la înălţare, aşteptând venirea lui în glorie. Toată Biserica priveşte spre Cristos, Fiul lui Dumnezeu, care domneşte peste toţi, peste lumea văzută şi nevăzută. Isus este capul Bisericii şi Regele ei. Iar Biserica este semnul vizibil al împărăţiei lui Dumnezeu. Împărăţia lui Dumnezeu este în noi. Isus este Regele universului, dar, este şi Regele nostru. El este adevăratul stăpân al lumii vizibile şi invizibile.
Apoi IPS Ioan a adus în atenţie prefaţa sărbătorii, care este cuvânt de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru că l-a făcut pe Isus Rege veşnic şi Preot veşnic. Este trimisul Tatălui, care prin cruce avea să aşeze planul plin de taină al lui Dumnezeu în mijlocul omenirii. Isus, de pe altarul crucii, îi oferă lui Dumnezeu o împărăţie veşnică şi universală: „Împărăţia adevărului şi a vieţii, împărăţia sfinţeniei şi a harului, împărăţia dreptăţii, a iubirii şi a păcii”. În încheiere, a spus: „Venind încoace, spre Ploieşti, mă gândeam: Ce spectacol al credinţei înconjoară pământul! Peste tot, astăzi, aceeaşi sărbătoare în lumea catolică. Peste tot acest act de adoraţie şi de recunoaştere a lui Cristos, Regele nostru. Facem parte din acest act universal, prin prezenţa noastră la Liturghie, prin adoraţia care urmează după Liturghie. Dumnezeu să binecuvânteze prezenţa noastră şi să primească actul nostru de adoraţie!”