Cel mai de preţ dar pentru Maria este rugăciunea
10.12.2010, Roma (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea a binecuvântat miercuri, 8 decembrie 2010, un coş cu trandafiri care a fost aşezat mai târziu la picioarele Coloanei Neprihănitei. Pontiful a amintit însă celor prezenţi că darul cel mai de preţ pe care îl putem face Mariei este rugăciunea. În Solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, Papa a făcut anuala sa vizită la imaginea Neprihănitei din Piazza di Spagna din Roma. Coloana Neprihănitei a fost înălţată în 1857, la scurt timp după proclamarea dogmei Neprihănitei Zămisliri.
„Ne-am adunat în jurul acestui monument istoric, care este înconjurat astăzi de flori, semn al iubirii şi devoţiunii poporului Romei faţă de Maica lui Isus”, a spus Pontiful. „Şi cel mai frumos dar, cel mai plăcut ei, pe care îl oferim este rugăciunea noastră, cea pe care o purtăm în inimile noastre şi pe care o încredinţăm mijlocirii ei. Sunt invocaţii de recunoştinţă şi implorare: recunoştinţă pentru darul credinţei şi pentru toate bunurile pe care le primim în fiecare zi de la Dumnezeu; şi implorare pentru diferitele noastre nevoi, pentru familie, sănătate, muncă, pentru fiecare dificultate pe care o întâlnim în viaţă”. Sfântul Părinte a reflectat apoi asupra faptului că şi mai important decât darurile sau ofrandele este actul de a asculta ceea ce are de spus Maria.
„Ea ne vorbeşte cu Cuvântul lui Dumnezeu, care a devenit trup în pântecele ei. ‘Mesajul’ ei nu este altul decât Isus, care este întreaga ei viaţă”, a declarat Sfântul Părinte. „Cu o privire plină de speranţă şi compasiune”, a afirmat Pontiful, Maria spune fiecărei persoane: „Nu te teme, fiule, Dumnezeu te iubeşte! Te iubeşte personal; El s-a gândit la tine înainte ca să vii în lume şi te-a chemat la existenţă pentru a te umple de iubire şi viaţă; şi de aceea, a venit să te întâlnească, s-a făcut asemenea ţie, a devenit Isus, Dumnezeu-Om, asemenea ţie în toate, în afară de păcat; s-a dat pe sine pentru tine, până la a muri pe cruce, şi astfel ţi-a dat o nouă viaţă, liberă, sfântă şi neprihănită”.
„Privirea Mariei este privirea lui Dumnezeu îndreptată asupra fiecăruia dintre noi”, a continuat el. „Ea ne priveşte cu aceeaşi iubire ca a Tatălui şi ne binecuvântează. Chiar dacă toţi ar spune lucruri rele despre noi, ea, Mama, ar spune lucruri bune, deoarece inima ei neprihănită este în acord cu milostivirea lui Dumnezeu. Astfel, ea vede oraşul nu ca pe o aglomeraţie anonimă, ci asemenea unei constelaţii în care Dumnezeu cunoaşte pe fiecare personal pe nume, unul câte unul, şi ne cheamă să strălucim cu lumina Lui. Şi aceia care în ochii lumii sunt primii, pentru Dumnezeu sunt ultimii; cei care sunt mici, sunt mari pentru Dumnezeu. El recunoaşte în fiecare asemănarea cu Fiul Său Isus, chiar dacă suntem atât de diferiţi!”
„Dar cine cunoaşte mai mult decât ea puterea Harului Divin? Cine cunoaşte mai bine decât ea că nimic nu este imposibil pentru Dumnezeu, capabil într-adevăr să scoată binele din rău?” Papa le-a reamintit celor prezenţi că mesajul Mariei „este un mesaj de încredere pentru fiecare persoană din acest oraş şi din lumea întreagă. Un mesaj de speranţă alcătuit nu din cuvinte, ci din propria ei istorie”. „Îţi mulţumesc, o, Marie Neprihănită, pentru că eşti întotdeauna cu noi”, a spus Sfântul Părinte într-o rugăciune adresată Fecioarei Maria. Veghează întotdeauna asupra oraşului nostru: mângâie-i pe bolnavi, încurajează-i pe tineri, susţine familiile. Insuflă tărie pentru a respinge răul, în orice formă, şi pentru a alege binele, chiar şi atunci când ne costă şi presupune a merge împotriva curentului. Dăruieşte-ne bucuria de a ne simţi iubiţi de Dumnezeu, binecuvântaţi de El, predestinaţi să fim fii Lui”.