Pr. Emil Moraru, doctor în teologie
20.12.2010, Bucureşti (Catholica) - Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti are un nou doctor în teologie, anunţă ARCB.ro. Pr. Emil Moraru a susţinut joi, 16 decembrie, la Bucureşti (în cadrul Universităţii din Bucureşti) teza de doctorat cu titlul: „Aspectele etice ale sacramentului reconcilierii în documentele magisteriului Bisericii”. La susţinerea tezei, care a fost publică, au asistat mai mulţi preoţi şi studenţi de la Facultatea de teologie romano-catolică şi asistenţă socială din cadrul Universităţii Bucureşti.
Comisia de evaluare a fost compusă din IPS Ioan Robu – coordonatorul lucrării de doctorat, pr. Isidor Mărtincă – decanul Facultăţii de Teologie Romano-Catolică şi Asistenţă Socială a Universităţii Bucureşti, pr. Ioan Mitrofan – profesor la Facultatea de Teologie Greco-Catolică (Departamentul de Blaj) a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, pr. Vladimir Petercă – profesor emerit la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iaşi, şi pr. Iosif Bisoc OFMConv – rectorul Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman. Toţi membrii comisiei au evaluat pozitiv lucrarea de doctorat a pr. Moraru şi au subliniat importanţa unui studiu atât de amplu asupra Sacramentului Reconcilierii, un Sacrament care actualmente traversează o perioadă de criză.
În lucrarea sa, pr. Moraru porneşte de la „păcat şi convertire în concepţia creştină”, pentru a descriere apoi, în mod amplu, modul în care este tratat Sacramentul Reconcilierii în Magisteriul Bisericii. Studiul continuă cu o analiză aprofundată a rolului confesorului în celebrarea Sacramentului Reconcilierii şi se încheie cu o retrospectivă istorică a acestui Sacramentul. „Perioada contemporană reprezintă un nou moment de criză pentru Sacramentul Reconcilierii, iar cauzele nu sunt greu de depistat: insuficienta educaţie religioasă, criza ideii de sacru, slăbirea simţului păcatului, exigenţele practicării spovezii, preocupările psihologiei de a evita crearea complexului de vinovăţie şi de a construi libertatea individuală”, a spus pr. Moraru în cadrul susţinerii tezei sale de doctorat. „Am încheiat cercetarea noastră cu convingerea că obstacolele pe care le întâmpină astăzi Sacramentul Reconcilierii nu sunt de netrecut, chiar într-o lume modernă care îşi pierde în mod din ce în ce mai alarmant adevăratele repere morale, dar în care sunt încă mulţi creştini ce se lasă cuceriţi de Cristos, devenind capabili de a lupta cu răul.”