De ce laicii sunt principalii responsabili de re-evanghelizare?
12.01.2011, SUA (Catholica) - 222;Laicii catolici sunt principalii responsabili de re-evanghelizare”, susţine pr. John A. Hardon, S.J., într-un articol apărut în numărul pe sep/oct 2010 al revistei Lay Witness. „Răspunsul este uşor de pus în cuvinte, dar nu uşor de pus în practică”, recunoaşte el, concentrându-se pe cuvântul „principalii” şi oferind cinci motivaţii care să susţină afirmaţiile lui. În primul rând, „Laicii sunt cei mai numeroşi membri ai Trupului Mistic al lui Cristos. Ei sunt împuterniciţi prin Sacramentele Botezului şi Mirului să îi evanghelizeze şi re-evanghelizeze pe ceilalţi. Mântuitorul le-a vorbit tuturor credincioşilor când a spus: ‘Mergeţi în toată lumea şi propovăduiţi Evanghelia la toată făptura. Cel ce va crede şi se va boteza se va mântui; iar cel ce nu va crede se va osândi’ (Marcu 16,15-16)”.
Al doilea motiv este acela că „Laicii sunt în contact direct şi în asociere zilnică cu lumea de-creştinată în care trăiesc. Acolo unde trăiesc şi munca în care sunt angajaţi, afacerile pe care le fac şi relaţiile pe care le au, oamenii pe care îi văd şi cu care vorbesc, persoanele cu care se întâlnesc, cu care călătoresc, pe care le văd şi aud şi cu care se asociază, zi de zi şi oră de oră, sunt realităţile şi oamenii care au atât de disperată nevoie de re-evanghelizare”. De asemenea, „Laicii se află în poziţii de influenţă în lume şi asupra lumii, aşa cum nici un Episcop sau preot nu poate avea. Cum a ajuns Imperiul Roman păgân din primul secol al creştinismului să afle despre Isus Cristos? De la credincioşii creştini între care trăiau păgânii, cu care se aflau în constantă legătură, şi pe care i-au văzut trăindu-şi viaţa aşa cum nu mai văzuseră vreodată la alţi oameni”.
„Laicii înţeleg, ca taţi şi mame de familii, ca persoane din lumea afacerilor şi politicii, cât de mult s-a de-creştinat societatea. Nici un cuvânt nu poate descrie neliniştea şi suferinţa, aş îndrăzni să spun agonia pe care le trăieşte un laic catolic activ şi sincer în credinţa sa în încercarea de a rămâne fidel lui Cristos în societatea de astăzi. Putem înţelege acest lucru atunci când realizăm că laicii catolici trăiesc într-o lume în care contează materia şi nu spiritul; în care dacă ceva nu este perceptibil cu simţurile trupului este considerat fără sens”. În fine, „credincioşii laici sunt binecuvântaţi cu un har extraordinar de la Dumnezeu. Duhul Sfânt le dă darurile de care au nevoie nu doar pentru a supravieţui, ci şi pentru a creşte, într-o lume care l-a respins pe Mântuitor şi consideră păcatul ceva normal”.