Sprijiniţi familiile, bătrânii şi şomerii
14.01.2011, Vatican (Catholica) - În această dimineaţă în Vatican Papa l-a primit pe Gianni Alemanno, primar al oraşului Romei, Renata Polverini, preşedintele regiunii Lazio, şi Nicola Zingaretti, preşedintele Provinciei de Roma, fiecare însoţit de un anturaj, pentru schimbul tradiţional de saluturi cu ocazia noului an. Vorbind pe tema familiei, pe care a descris-o ca „prima celulă a societăţii, […] fondată pe legătura dintre un bărbat şi o femeie”, Papa a subliniat că „în familie învaţă copiii valorile umane şi creştine care permit convieţuirea constructivă şi paşnică. În familie învăţăm solidaritatea între generaţii, respectul pentru reguli, iertarea şi acceptarea celorlalţi.” În acest context a notat şi că „familia trebuie, deci, sprijinită prin politici […] care să urmărească atât consolidarea cât şi dezvoltarea, însoţite de eforturi educaţionale potrivite”.
„Aprobarea de forme de uniune care pervertesc esenţa şi scopul familiei sfârşeşte prin penalizarea acelor persoane care, nu fără efort, caută să menţină legături emoţionale stabile care sunt garantate juridic şi recunoscute public. În acest context, Biserica priveşte cu bucurie spre toate iniţiativele ce caută să îi educe pe tineri în experimentarea iubirii ca dăruire de sine. Spre acest scop trebuie să cadă de acord diferitele componente ale societăţii, pentru ca iubirea umană să nu fie redusă la un articol de consum, ci să fie văzută şi trăită ca o experienţă fundamentală ce dă existenţei un sens şi un ţel.” Amintind că numeroase cupluri doresc să aibă copii „dar sunt forţate să aştepte”, Sfântul Părinte a subliniat importanţa „acordării de sprijin concret maternităţii, şi ca femeilor care lucrează să li se garanteze şansa concilierii cerinţelor familiei cu ale serviciului.” A avertizat apoi: „Din moment ce deschiderea faţă de viaţă este centrul adevăratei dezvoltări, numărul mare de avorturi ce are loc în regiunea noastră nu ne poate lăsa indiferenţi. Comunitatea creştină, prin numeroasele ei case de îngrijire, centre pro-life şi iniţiative similare, este angajată să însoţească şi să sprijine femeile care se lovesc de dificultăţi în întâmpinarea unei noi vieţi. Instituţiile publice trebuie de asemenea să îşi ofere sprijinul pentru ca asistenţa dată femeii să o ajute în depăşirea cauzelor ce o pot conduce spre întreruperea sarcinii.”
Papa Benedict al XVI-lea a continuat explicând că „populaţia îmbătrânită ridică noi probleme. […] Deşi numeroase persoane în vârstă pot să se bazeze pe sprijinul şi îngrijirea propriilor familii, tot mai mulţi sunt singuri şi au nevoie de asistenţă medicală.” În acest context şi-a exprimat bucuria pentru colaborarea care există „cu marile instituţii catolice de sănătate, precum – în domeniul pediatriei – spitalul ‘Bambino Gesu’. Sper că aceste structuri vor continua să colaboreze cu organizaţiile locale pentru a garanta serviciile lor pentru toţi cei care au nevoie, şi în acelaşi timp îmi înnoiesc chemarea la promovarea unei culturi a respectului pentru viaţă până la sfârşitul ei natural.” Privitor la criza economică, Pontiful a subliniat că „parohiile din Dieceza de Roma sunt, prin Caritas, implicate în eforturi foarte mari” de ajutorare a familiilor suferinde. „Cred că pot fi adoptate măsuri adecvate de sprijinire a familiilor cu venituri mici, în special pentru cele numeroase.” Sfântul Părinte a mai spus că şomajul îi afectează în primul rând pe tineri, care, după ani de şcoală şi pregătire, nu pot să îşi înceapă serviciul. „Ei se simt adesea deziluzionaţi şi tentaţi să respingă societatea. Persistenţa în astfel de situaţii provoacă tensiuni sociale care sunt exploatate de organizaţii criminale pentru sporirea activităţilor ilegale. Din acest motiv este vital, chiar şi în aceste timpuri dificile, să se facă toate eforturile pentru promovarea politicilor ce favorizează angajările şi asistenţa, indispensabile pentru a da naştere unor noi familii.”