O structură informativă în pas cu timpurile
26.01.2011, Vatican (Catholica) - Un nou portal internet pentru Sfântul Scaun, un document despre comunicaţie destinat să actualizeze Aetatis novae, o nouă analiză a colaborării dintre diferitele mijloace de comunicaţie ale Sfântului Scaun pentru a permite structurii informative vaticane să rămână în pas cu timpurile. Sunt principalele noutăţi prevăzute pentru anul 2011 în lumea informaţiei vaticane despre care vorbeşte Arhiepiscopul Claudio Maria Celli, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Comunicaţii Sociale, într-un interviu acordat ziarului L’Osservatore Romano, apărut în traducere pe Ercia.ro.
– Mesajul Papei pentru a 45-a Zi Mondială a Comunicaţiilor Sociale tratează o temă deosebit de actuală: lumea web-ului văzută din perspectiva valorilor. În ce mod vestirea evanghelică poate găsi loc în realitatea virtuală?
– Tema pe care Papa a ales-o – „Adevăr, vestire şi autenticitate a vieţii în era digitală” – conduce imediat la nucleul mesajului care desfăşoară, la nivel foarte înalt, un fel de parcurs pedagogic în jurul unei realităţi bine schiţată din punct de vedere tehnologic dar încă de pus la punct în multe aspecte ale sale. Drumul pe care îl indică Papa Benedict al XVI-lea ne face să percepem, înainte de toate, fascinaţia parcursului. De fapt, el cheamă spre analiză nu atât capacităţile tehnice sau profesionale – importante şi ele – ci întregul ansamblu al acelor resurse care pot să îl ajute pe om să construiască, tocmai prin intermediul web-ului, noi raporturi cu sine şi cu alţii. Se intră în acest fel, într-o dimensiune culturală pe larg prezentă şi subliniată în mesaj. Lumea digitală este pusă în centrul marilor schimbări care, pornind de la comunicaţie, dau loc la noi condiţii de viaţă şi la modele culturale complet inedite.
– Şi aceasta va aduce schimbări şi în modul de a gestiona întreaga structură a comunicaţiei vaticane care sprijină magisteriul Bisericii?
– Este o întrebare care cere înainte de toate câteva precizări. Comunicaţia este o slujire, dar atunci când ea se referă la Biserică în toate articulaţiile ei şi, în formă şi mai nemijlocită, la Papa, apare imposibil chiar şi numai să se schiţeze un bilanţ, de exemplu, în termeni de rezultate. Însă aş vrea să subliniez nu numai particularitatea, ci, aş spune, unicitatea unei astfel de slujiri, care – desigur – nu poate să fie măsurată cu metrul rezultatelor, în altă parte normal. Chiar dacă este considerată în ansamblul său, structura de comunicaţie a Sfântului Scaun, prin fiecare din organele sale, nu poate fi, de fapt, asimilată unui birou de presă tradiţional, care se îngrijeşte de interese specifice şi care este înclinat, adesea, să evalueze elemente, ca să spunem aşa, de proprie utilitate pentru ceea ce comunică. Primul şi unicul obiectiv al comunicaţiei vaticane nu poate să fie decât un element de fidelitate deplină şi totală faţă de mesaj şi faţă de mesaje. Comunicaţia vaticană este în slujba Evangheliei şi vrea să fie ea însăşi o formă de vestire. Înainte de toate din această misiune derivă apoi îndatoririle operative complexe şi exigente, care o pun nu numai în faţa exercitării propriilor responsabilităţi, ci – aş spune – în căutarea unei forme de coerenţă de ansamblu faţă de mesajul sau faţă de fluxul de informaţii care trebuie comunitate.
Lucrătorilor din comunicaţia vaticană – fiecăruia în propriul domeniu, şi respectând specificul mijloacelor – le este cerut să transmită mesajul, dar şi să îl trăiască şi să îl mărturisească în mod concret, întrucât comunicaţia nu mai poate să fie considerată un sector, ci un element constitutiv şi relevant din punct de vedere cultural, în viaţa Bisericii. Desigur, dezvoltarea noilor tehnologii impune echipamente şi, în multe cazuri, atitudini mereu noi. Pot spune că e vorba de probleme foarte prezente şi tratate la orice nivel, pornind de la o necesară aprofundare doctrinală şi teoretică. În cursul următoarei adunări plenare va fi prezentată schiţa cât de cât definitivă a unui document care a construit un pic istoria comunicaţiei vaticane, care va actualiza Aetatis novae publicată în urmă cu douăzeci de ani într-un context diferit de cel actual. Comunicaţia Bisericii a mers înainte sub imboldul câtorva documente fundamentale: sunt sigur că şi în acest caz vom găsi noile căi pentru a putea oferi, Sfântului Scaun, o slujire tot mai adecvată exigenţelor timpurilor.
– În ce mod dicasterul pe care îl conduceţi, prin experienţa specifică formată în metodologiile de comunicaţie, este în măsură să ofere propria contribuţie şi celorlalte dicastere?
– Particularitatea comunicaţiei vaticane este exprimată îndeosebi tocmai de un astfel de aspect: ea se adresează nu numai în exterior, ci ad intra, în sensul că, deja în linie de principiu, îşi pune obiectivul de a extinde propria slujire, faţă de toate celelalte dicastere vaticane. În substanţă, angajarea primară a tuturor nu este alta decât evanghelizarea, deci vestirea mereu nouă a Cuvântului lui Dumnezeu. În acest sens suntem chemaţi cu toţii să fim comunicatori; toţi convergem spre un obiectiv unic. Un dicaster ca al nostru este în mod specific ca un pol de referinţă, deci revine Consiliului Pontifical să contribuie la dezvoltarea metodologiilor mai adaptate, ştiind bine că şi acestea trebuie să aibă ca finalitate obiective comune. Nu se comunică pentru sine, deoarece autoreferinţa este unul din riscurile majore ale întregii comunicaţii. De acesta pericol Consiliul Pontifical pentru Comunicaţii intenţionează să stea foarte departe.
– În această optică intră şi rolul de a structura noul portal al Sfântului Scaun?
– Decizia de a încredinţa dicasterului nostru naşterea noului portal informativ al Sfântului Scaun este un fapt important pe care împreună cu echipa Consiliului Pontifical îl primesc cu un simţ de conştientă satisfacţie şi responsabilitate. Tocmai pentru că e vorba de o angajare importantă, nu intenţionăm să grăbim termenele. De altfel, dacă este complexă faza de aşezare tehnică, nu este mai puţin complexă cea editorială. Un fapt este sigur: portalul se va naşte dintr-o colaborare strânsă şi continuă între toate mijloacele de informare ale Vaticanului care vor păstra în mod logic identitatea lor operativă specifică. Şi pe ea se va baza şi odată ce va intra în funcţiune.
– Care sunt întâlnirile importante pentru anul acesta?
– Prima mare întâlnire va fi la sfârşitul lunii viitoare, pentru adunarea plenară. Sunt apoi întâlnirile cu Episcopii în vizită ad limina şi diferitele întâlniri la nivel internaţional. În această optică organizăm la Rio de Janeiro un seminar despre comunicaţie pentru Episcopii brazilieni, o întâlnire la Minsk şi alta în Africa. În partea a doua a anului vom avea o întâlnire latinoamericană în Chile, destinată lucrătorilor din reţeaua informativă a Americii Latine (RIIAL).