Lumea simte nostalgie după Dumnezeu
06.02.2011, Vatican (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea a afirmat sâmbătă, în timpul Liturghiei ce a inclus consacrarea episcopală a cinci clerici, că lumea de astăzi simte o nostalgie după Dumnezeu, chiar şi în locurile unde El este negat. Noii Episcopi sunt: Arhiepiscopul Savio Hon Tai-Fai, secretar al Congregaţiei pentru Evanghelizarea Popoarelor; Arhiepiscopul Marcello Bartolucci, secretar al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor; Arhiepiscopul Celso Morga Iruzubieta, secretar al Congregaţiei pentru Cler; Arhiepiscopul Antonio Guido Filipazzi, Nunţiu Apostolic; şi Arhiepiscopul Edgar Pena Parra, Nunţiu Apostolic în Pakistan.
„Chiar dacă se pare că o mare parte a lumii moderne, a oamenilor de astăzi, întoarce spatele lui Dumnezeu şi priveşte credinţa ca ceva ce ţine de trecut, există cu toate acestea dorinţa de dreptate, iubire, pace, dorinţa ca sărăcia şi suferinţele să fie învinse, ca oamenii să găsească bucuria”, a spus Pontiful. Şi a continuat: „Această dorinţă este prezentă în lumea de astăzi, dorinţa de măreţ, dorinţa de bine. Este nostalgia după Mântuitorul, după însuşi Dumnezeu, chiar şi acolo unde este negat. Tocmai în această oră a lucra în via lui Dumnezeu este o chestiune urgentă, şi tocmai în această oră adevărul cuvintelor lui Isus – ‘lucrătorii sunt puţini’ – apasă cu greutate asupra noastră.”
Sfântul Părinte a continuat: „Ioan al Crucii a comparat lumea credinţei cu o mină în care descoperim mereu noi comori. Ca păstori ai Bisericii noi trăim această credinţă şi o proclamăm ca o veste bună care ne dă siguranţă în iubirea lui Dumnezeu şi în faptul că suntem iubiţi de El.” Apoi a afirmat: „Euharistia este centrul Bisericii şi trebuie să fie centrul nostru ca şi creştini şi al vieţii noastre preoţeşti. Domnul ni se dă nouă. Cel Înviat intră în mine şi doreşte să mă transforme şi să mă facă să intru într-o comuniune profundă cu El. În acest fel El mă deschide de asemenea spre ceilalţi: noi, cei mulţi, suntem o singură pâine şi un singur trup.”
La final a îndemnat: „Să încercăm să celebrăm Euharistia cu dedicare, cu o fervoare tot mai intensă; să încercăm să ne modelăm zilele după măsura ei; să încercăm să ne lăsăm formaţi de ea”. A mai subliniat faptul că frângerea pâinii „este şi expresie a împărtăşirii, a transmiterii iubirii noastre altora”. „Dimensiunea socială, împărtăşirea, nu este culmea morală a Euharistiei ci este parte a ei. Trebuie să fim atenţi ca credincioşii să se exprime mereu în iubirea faţă de – şi dreptatea pentru – celălalt şi ca practicile noastre sociale să fie inspirate de credinţă: iar credinţa să fie trăită în iubire.”