Investiţi în copii pentru a eradica sărăcia
17.02.2011, New York (Catholica) - ervatorul permanent al Sfântului Scaun la Naţiunile Unite afirmă că un mijloc eficient pentru eradicarea sărăciei este investirea în sănătatea şi dezvoltarea copiilor. Arhiepiscopul Francis Chullikatt a declarat aceasta într-un discurs rostit vineri, 11 februarie 2011, în cadrul celei de-a 49-a sesiuni a Comisiei pentru Dezvoltare Socială a Consiliului Economic şi Social al ONU. Tema întâlnirii a fost „Eradicarea sărăciei”. Prelatul a afirmat că „generaţiile viitoare de copii şi tineri sunt într-adevăr cel mai bun şi singurul mijloc pentru depăşirea problemelor sociale şi economice”.
El a continuat: „Sărăcia este cauzată nu de prea mulţi copii, ci de prea puţină investiţie şi sprijin pentru dezvoltarea copiilor”. „Istoria umană ne învaţă că dacă se investeşte suficient în copii, ei vor creşte pentru a contribui cu mult mai mult decât ceea ce au consumat, ridicând astfel standardul de viaţă al tuturor”, a remarcat Arhiepiscopul. „Mâinile lor puternice şi minţile lor capabile îi vor hrăni pe cei flămânzi, îi vor vindeca pe cei bolnavi, şi vor construi case pentru cei fără locuinţă”. Arhiepiscopul Chullikatt a afirmat că „promovarea unei culturi deschise faţă de viaţă şi bazată pe familie este fundamentală pentru împlinirea potenţialului deplin şi a dezvoltării autentice a societăţii atât pentru astăzi cât şi pentru viitor”.
Arhiepiscopul a subliniat faptul că „în timp ce politicienii declară adesea că creşterea populaţiei este dăunătoare pentru dezvoltare, realitatea este că acolo unde se înregistrează o creştere economică, aceasta este adesea însoţită de creşteri ale populaţiei”. „În regiunile dezvoltate, suntem acum martori la îmbătrânirea populaţiilor, şi multe naţiuni se luptă să menţină servicii sociale şi creşterea economică, pe măsură ce raportul dintre cei care lucrează şi cei care nu lucrează scade”, a avertizat prelatul. „În regiunile în curs de dezvoltare, suntem martori ai unui declin fără precedent în rata fertilităţii sau a naşterilor – un declin prezentat adesea ca fiind cel mai bun mijloc pentru atingerea progresului. Cu toate acestea, multe naţiuni din lumea în curs de dezvoltare riscă acum să ajungă mai bătrâne înainte să ajungă mai bogate”.
Arhiepiscopul a afirmat: „În centrul progresului se află recunoaşterea demnităţii persoanei umane şi asigurarea respectului deplin pentru demnitatea înnăscută a omului şi drepturile lui fundamentale. Aceasta cere forme reînnoite de cooperare şi un angajament mai hotărât din partea tuturor”. „Dezvoltarea nu poate fi măsurată doar în termeni de creştere economică, şi eradicarea sărăciei nu se poate baza doar pe rezultatele economice măsurabile”, a declarat Arhiepiscopul Chullikatt. „Mai degrabă, progresul autentic necesită promovarea dezvoltării fiecărei fiinţe umane şi a fiinţei umane ca întreg”.