Preşedintele Libanului la Papa
26.02.2011, Vatican (Catholica) - Joi, Papa Benedict al XVI-lea l-a primit în audienţă pe Michel Suleiman, preşedintele Libanului. Într-un comunicat al Vaticanului se spune că după întâlnirea cu Papa preşedintele a fost primit de Cardinalul Tarcisio Bertone şi Arhiepiscopul Dominique Mamberti, secretarul de stat, respectiv secretarul pentru relaţiile cu statele. Discuţia a subliniat rolul Libanului care, „datorită prezenţei diferitelor comunităţi creştine şi musulmane, oferă un mesaj de libertate şi convieţuire respectuoasă, nu doar pentru regiune ci pentru întreaga lume”. „În acest context”, se spune în comunicat, „este tot mai necesar să se promoveze colaborarea şi dialogul între confesiunile religioase”.
Preşedintele a vorbit cu Sfântul Părinte şi cu cei doi prelaţi despre „importanţa angajării autorităţilor civile şi religioase în educarea conştiinţelor la pace şi reconciliere”. S-a exprimat speranţa că „formarea unui nou guvern ar putea favoriza dorita stabilitate a naţiunii, care este chemată să facă faţă importantelor provocări interne şi internaţionale”. Se mai spune că discuţia a abordat situaţia din Orientul Mijlociu, „cu o referire particulară la recentele evenimente din anumite state arabe, părţile exprimându-şi convingerea comună că este vitală rezolvarea conflictelor din regiune”. Comunicatul se încheie informând că „s-a dat o atenţie specială situaţiei delicate a creştinilor din întreaga regiune, precum şi contribuţiei pe care o pot avea pentru binele societăţii ca întreg”.
În Liban, multitudinea de religii şi de rituri trăiesc în armonie, în special de când constituţia din 23 mai 1926 şi pactul naţional din 1943 au stabilit un regim asociat, adică o democraţie parlamentară. Preşedintele trebuie să fie creştin maronit. El rămâne în funcţie şase ani şi împarte puterea executivă cu consiliul miniştrilor, prezidat de un musulman sunnit. Este garantată libertatea de conştiinţă, iar „statul, aducând un omagiu Celui Preaînalt, garantează măsuri egale pentru populaţie, indiferent de ritul de care ţin, respectând statutul personal şi interesele religioase”.