Papa cere în Post redescoperirea frumuseţii Botezului
08.03.2011, Roma (Catholica) - Biserica se pregăteşte să trăiască timpul liturgic intens al Postului Mare. Miercuri, 9 martie 2011, Miercurea Cenuşii în ritul latin, în cursul după amiezii, la ora 16.30, Papa Benedict al XVI-lea va celebra Liturghia cu ritul binecuvântării şi punerii cenuşii pe cap în bazilica paleocreştină Sfânta Sabina, de pe colina romană Aventin. Mesajul Papei Benedict al XVI-lea pentru Postul Mare 2011, pe tema „Împreună cu Cristos sunteţi înmormântaţi în Botez, împreună cu El sunteţi şi înviaţi”, a fost prezentat presei pe 22 februarie. Iată reflecţia Arhiepiscopului italian de Chieti-Vasto, Mons. Bruno Forte, pentru Radio Vatican.
„Papa se prezintă într-adevăr ca mistagog: mistagogul în Biserica antică este păstorul, Episcopul care ne introduce în descoperirea frumuseţii lui Dumnezeu prin harul Sacramentelor, în care această frumuseţe ne este comunicată. În Mesajul pentru Postul Mare 2011, Papa ne prezintă Sacramentul Botezului în realitatea sa cea mai profundă şi dinamică, aceea a unei participări la Paştele lui Cristos. Întreaga viaţă creştină este o viaţă pascală şi o viaţă baptismală. Amintirea Botezului nostru nu este o lucrare de ‘arheologie spirituală’; în realitate, este vorba de a reactualiza întâlnirea cu Domnul Isus, care este secretul şi frumuseţea vieţii noastre”.
Pornind de la un pasaj din Mesaj: „Angajarea noastră în moartea şi în învierea lui Cristos prin sacramentul Botezului face ca zilnic să ne eliberăm inima de povara lucrurilor materiale, de legătura egoistă cu pământul”, Mons. Forte a subliniat faptul că „Papa citeşte, în perspectivă nu moralistă nici simplu ascetică, marile căi ale angajării de Postul Mare şi anume rugăciunea, postul şi pomana. În mod precis, relativ la pomană, de exemplu, ne face să înţelegem cum să ne despuiem de ceea ce este superfluu, faptul de a fi disponibili faţă de nevoile altora – şi cât de multe sunt acestea într-un timp de criză în satul global şi în ţara noastră. Este o participare la despuierea lui Cristos, la moartea şi învierea Sa, şi deci înseamnă să devenim tot mai asemenea Lui”.
„La baza ispitei – spune Papa – este diavolul, care este la lucru şi nu oboseşte nici astăzi, să-l ispitească pe omul care vrea să se apropie de Domnul”. Mons. Forte a subliniat că „există un mister al răului, al unui rău radical care acţionează în această lume, desigur în mod subordonat primatului şi suveranităţii lui Dumnezeu. Acest mister în tradiţia biblică şi în credinţa Bisericii are şi o configuraţie personală, în figura, întocmai, a Satanei, a potrivnicului, a celui viclean care caută să ne separe de Dumnezeu, cum spune însuşi numele său: „diabolus” este cel care separă, desparte. Însă iluzia inexistenţei diavolului ne face absolut lipsiţi de apărare în faţa lui, cum spunea francezul Andre Gide: ‘şiretenia cea mai subtilă a diavolului este aceea de a face să se creadă că nu există'”.
Frumos spus: „La baza ispitei este diavolul, care este la lucru si nu oboseste nici astazi, sa-l ispiteasca pe omul care vrea sa se apropie de Domnul” si foarte plin de intelepciune: „siretenia cea mai subtila a diavolului este aceea de a face sa se creada ca nu exista.” Sunt multumit ca am lecturat acest articol priceput.