Pr. Rene Chenesseau: Jurnalul unui preot exorcist
15.03.2011, Roma (Catholica) - În buna tradiţie a Bisericii Române Unite, Colegiul Pontifical Pio Romeno de la Roma îşi propune să prezinte cititorilor şi tuturor celor interesaţi de răspândirea învăţăturii de credinţă şi de întărire a poporului lui Dumnezeu, lucrări şi traduceri aparţinând alumnilor de ieri şi de azi, în seria Caietele Pio Romeno. În luna februarie a acestui an, sub egida aceleiaşi colecţii, a văzut lumina tiparului la Editura Galaxia Gutenberg traducerea lucrării Jurnalul unui preot exorcist a pr. Rene Chenesseau.
Cartea, iniţial apărută în limba franceză, iar în anul 2007 şi în limba italiană, are marele merit „de a ne aduce aminte de existenţa răului şi de lucrarea sa în lume, dar în acelaşi timp, ne asigură că există mijloace tradiţionale de luptă împotriva spiritelor malefice” (din introducerea lucrării aparţinând pr. Bernard Ducruet, abatele mănăstirii Saint Benoît sur Loire, Franţa). Structurată în 3 părţi, lucrarea pr. Chenesseau nu are un caracter ştiinţific sau sistematic, ci mai degrabă este o culegere de reflexii personale izvorâte în diferite momente ale vieţii sale şi încredinţate paginilor unui jurnal, redând totodată mărturiile directe ale multor persoane cu care autorul a interacţionat în cei peste 30 de ani ai activităţii sale de exorcist.
Plecând de la Exorcismul în fapte, pr. Rene Chenesseau trasează direcţiile în care cel rău poate să acţioneze în lume, atât faţă de cei care din vina lor atrag puterile malefice, cât şi cei care sunt chinuiţi din dragoste faţă de Dumnezeu. Cea de-a doua şi cea mai importantă parte a lucrării descrie aspectul Discernământului prezenţei specifice a diavolului, şi în mod deosebit criteriile, cauzele şi simptomele influenţei celui rău. Ultima parte zugrăveşte problematica exorcismului în poporul lui Dumnezeu şi în lumea de astăzi, pericolele dar şi necesitatea celebrării exorcismelor, precum şi învăţătura Tradiţiei Bisericii în această materie, cu precădere a Conciliului Ecumenic Vatican al II-lea şi a Papei Ioan Paul al II-lea.
În încheiere, cititorul poate găsi câteva din rugăciunile folosite în mod curent de părintele Chenesseau, şi care, la rândul lor, constituie rodul experienţei sale de viaţă. Cu alte cuvinte, nu sunt texte scrise pur şi simplu la masa de lucru, ci rugăciuni alese de autor de-a lungul anilor, în funcţie de eficacitatea lor în lupta cu cel rău. Eficacitate care, departe de orice caracter magic, se ancorează în schimb în credinţa profundă în puterea mântuitoare pe care Fiul lui Dumnezeu a transmis-o Bisericii Sale.
Prin structura şi fizionomia sa, Jurnalul unui preot exorcist nu se adresează doar specialiştilor, ci tuturor celor care nutresc interes faţă de acest subiect, adesea considerat tabu în mentalitatea contemporană; în mod cu totul deosebit, acest Jurnal constituie rodul lungii experienţe de exorcist a autorului, şi care, culegând şi expunând unele cele mai elocvente mărturii ale persoanelor cu care a intrat în contact în toţi aceşti ani, invită la o conştientizare şi o reconsiderare a acestei dimensiuni atât la nivel eclezial cât şi personal. (pr. Cristian Crişan pentru Catholica.ro)