Sesiunea a Oficiului pentru Pastoraţia Şcolară şi Predarea Religiei în Şcoli
15.03.2011, Roman (Catholica) - Sâmbătă, 12 martie 2011, la Liceul Teologic „Sfântul Francisc de Assisi” din Roman, membrii Oficiului pentru Pastoraţia Şcolară şi Predarea Religiei în Şcoli s-a reunit pentru o sesiune obişnuită, în conformitate cu programarea activităţii. Sesiunea a fost prezidată de pr. prof. dr. Iosif Bisoc OFMConv., inspector şcolar în Dieceza de Iaşi, care a convocat inspectorii zonali (din Bacău, Iaşi, Oneşti şi Roman) şi experţii şcolari, adică responsabilii cu problemele legate de învăţământul religios preşcolar, şcolar şi liceal din Dieceza de Iaşi, scrie prof. Fulvina Blînda pe Ercis.ro.
Întâlnirea a început cu rugăciunea de deschidere şi salutul adresat de părintele Iosif Bisoc. La acest moment iniţial a fost prezent şi părintele Emilian Cătălin, ministru provincial al Provinciei „Sfântul Iosif” din România din cadrul Ordinului Fraţilor Minori Conventuali, care a adresat salutul său şi a urat succes participanţilor la întrunire. În continuare discuţiile şi dezbaterile purtate au accentuat principalele obiective, strategiile de desfăşurare şi termenele de implementare a importantelor activităţi din domeniul educaţional-religios. Un punct important al întâlnirii l-a constituit dezbaterile referitoare la noua Lege a Educaţiei Naţionale (LEN). Violeta Apostu a atras atenţia asupra impactului acestei legi asupra viitorului orei de religie în şcoală, deşi potrivit articolului 18, aliniatul 1, disciplina religie este inclusă ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun în planurile-cadru ale învăţământului primar, gimnazial şi liceal. Modalitatea de aplicare a legii, posibilitatea interpretării ei şi nuanţarea diferitelor pasaje pot să afecteze bunul mers al actului educativ-religios, în contextul instituţiilor de învăţământ din ţara noastră.
Referitor la etapele ulterioare ale unor concursuri (desene: „Să trecem pragul speranţei” şi eseuri: „Lumină din lumină”) şi ale olimpiadelor şcolare, au fost discutate şi stabilite detaliile bunei desfăşurări, în conformitate cu regulamentele aflate în vigoare şi cu cerinţele Inspectoratelor Şcolare Judeţene. Concursurile şcolare şi Olimpiada diecezană de religie se vor desfăşura la Iaşi, în ziua de 14 mai 2011, iar Olimpiada naţională de religie-liceu se va desfăşura la mănăstirea carmelită de la Ciofliceni, judeţul Ilfov, în perioada 28-30 aprilie 2011. În privinţa întâlnirii anuale a profesorilor de religie ce va avea loc la Pralea în perioada 21-22 mai 2011, a fost stabilit programul pe zile, problematica ce trebuie dezbătută şi detaliile legate de organizare, responsabil direct fiind părintele Benone Lucaci. În ceea ce priveşte învăţământul preşcolar, Carmen Nedelcu, expert ARACIP, a expus modalităţile de implementare a standardelor de evaluare în grădiniţele şi unităţile şcolare din dieceză, în situaţia actuală.
La această întâlnire a fost prezentă şi tânăra Gilberta Hobincu care a fost timp de doi ani misionară în Kenya şi care acum activează la Centrul Misionar Diecezan Iaşi. Prezenţa sa a fost motivată de dorinţa şi intenţia implementării unui proiect al Centrului Misionar, în parteneriat cu Oficiul pentru Pastoraţia Şcolară şi Predarea Religiei în Şcoli, prin profesorii de religie din dieceză. Proiectul se derulează pe toată perioada Postului Mare şi presupune distribuirea „Cutiuţei speranţei” tuturor elevilor din Dieceza de Iaşi. Intervenţiile ulterioare s-au legat de modalităţile de realizare a cursurilor de perfecţionare continuă adresate cadrelor didactice. La final, s-a stabilit ca în cadrul zilelor dedicate sărbătorii Fericitului Ieremia de la Oneşti să se desfăşoare şi simpozionul naţional cu tema „Familia şi şcoala în învăţământul contemporan”, aflat la ediţia a doua. Următoarea întâlnire a oficiului a fost stabilită pentru 4 iunie 2011 la Oneşti.