Vaticanul salută aprobarea crucifixelor în şcoli
19.03.2011, Vatican (Catholica) - Directorul biroului de presă al Vaticanului a salutat decizia de ieri a Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), care a declarat că crucifixele pot să fie afişate în şcolile publice italiene. Pr. Federico Lombardi a spus că Sfântul Scaun a primit „cu bucurie” această decizie. A numit-o chiar istorică, amintind opoziţia largă la decizia curţii din noiembrie 2009, când se susţinea că prezenţa crucifixelor în şcoli ar fi un afront adus drepturilor omului. Italiei s-au alăturat numeroase ţări, precum şi organizaţii non-guvernamentale pentru respingerea deciziei din 2009.
Pr. Lombardi a mai afirmat că decizia recunoaşte „faptul că cultura drepturilor omului nu poate să fie pusă în opoziţie cu temeliile religioase ale civilizaţiei europene, la care creştinismul şi-a adus o contribuţie esenţială”. De asemenea a lăudat aplicarea principiului subsidiarităţii, curtea vorbind chiar de o „datorie de a garanta fiecărei ţări un spaţiu de apreciere a valorii simbolurilor religioase în propria istorie culturală şi în identitatea naţională şi în locul expunerii lor. Altfel, în numele libertăţii religioase ar fi o tendinţă paradoxală de limitare sau chiar negare a acestei libertăţi pentru a exclude toate protestele din viaţa publică. Libertatea însăşi ar fi în acest fel violată.” Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a spus că decizia de astăzi poate să refacă încrederea în CEDO din partea europenilor care sunt „convinşi şi conştienţi de rolul decisiv al valorilor creştine în propria istorie, dar şi în construirea unităţii europene, a culturii legii şi libertăţii.”
Joseph Weiler, profesor evreu de la Universitatea de Drept din New York, a reprezentat, pro bono, guvernele Armeniei, Bulgariei, Ciprului, Greciei, Lituaniei, Maltei, Federaţiei Ruse şi San Marino în acest proces. Dat fiind că decizia a fost luată în apropierea Sabatului, el nu a fost prezent la tribunal, dar a dat o declaraţie în care îşi exprimă precaut satisfacţia faţă de rezultat. „Răsturnarea deciziei Camerei reprezintă o respingere a Europei ‘unicei măsuri pentru toţi’ şi o revendicare a tradiţiei ei pluraliste în care se dă demnitate egală opţiunilor constituţionale ale Franţei şi Britaniei, Italiei şi Suediei şi celorlalte nenumărate formule pentru recunoaşterea simbolurilor religioase în spaţiul public”, a spus Weiler. „Europa este specială în sensul că garantează la nivel privat atât libertatea religiei cât şi libertatea din religie, dar nu forţează diversele populaţii să renege în spaţiile publice ceea ce pentru mulţi reprezintă o parte importantă a istoriei şi identităţii statelor lor, o parte recunoscută chiar şi de cei care nu împărtăşesc aceeaşi religie ori chiar nici o religie.”
Avocatul a vorbit despre „un spirit particular de toleranţă” în Europa, „care explică modul în care în ţări precum Marea Britanie sau Danemarca, pentru a da două exemple, unde există o Biserică de stat – anglicană şi respectiv luterană – şi unde cu toate acestea catolicii, evreii, musulmanii şi, desigur, numeroşii cetăţeni ce nu au nici o credinţă religioasă, se pot simţi ‘acasă’, şi joacă un rol deplin în viaţa publică, inclusiv deţinând funcţii înalte. Este un model important pentru lume, de care Europa poate să fie mândră.” Weiler a afirmat că atât statele ce interzic simbolurile religioase în sălile de clară cât şi cele care le cer trebuie să se asigure că elevii nu înţeleg greşit situaţia. „Interzicerea simbolurilor religioase nu trebuie înţeleasă ca o denigrare a religiei sau a credincioşilor, iar afişarea unui simbol religios precum crucea nu trebuie înţeles ca o denigrare a altor religii sau a celor ce nu au nici o credinţă”, a afirmat el. „În cea mai mare parte, acest spirit reprezintă o realitate europeană contemporană, Italia fiind un exemplu strălucitor.”