Sf. Iosif, mereu în umbra luminii Fiului lui Dumnezeu
20.03.2011, Bucureşti (Catholica) - dimineaţa zilei de 19 martie 2011, Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti a adunat o mare mulţime de credincioşi pentru a-l sărbători pe patronul ei, Sf. Iosif, Soţul Preasfintei Fecioare Maria. Alături de IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, la sfântul altar au slujit şi alţi înalţi prelaţi ai Bisericii Catolice: Excelenţa sa Francisco-Javier Lozano, Nunţiu apostolic în România; PS Mihai Frăţilă, Episcop greco-catolic; şi PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de Bucureşti. Au fost prezenţi şi un număr mare de preoţi veniţi din întreaga Arhidieceză, aflăm de pe ARCB.ro.
Celebrarea a început cu o procesiune către altarul Catedralei. După proclamarea Sfintei Evanghelii, IPS Ioan Robu a împărtăşit un cuvânt de învăţătură despre imaginea şi împreuna-lucrare a Sfântului Iosif, cel care a primit misiunea, împreună cu Fecioara Maria, soţia sa, de a-l ocroti şi educa pe Fiul Tatălui ceresc. Amintind de instituţiile care poartă în titulatura lor numele Sfântului Iosif şi de congregaţiile călugăreşti care îi urmează carisma de slujire a lui Isus şi a Bisericii sale, Păstorul Arhidiecezei a subliniat un aspect important al vieţii lui Iosif: el a fost prezent pe tot parcursul vieţii Mântuitorului din umbră: „Din umbră l-a văzut pe Isus crescând şi îndreptându-se spre misiunea pe care o avea de îndeplinit pe pământ, spre mântuirea lumii prin suferinţă, prin cruce şi moarte. A fost prezent într-o umbră, dar luminoasă, o umbră luminoasă în care a ştiut să primească şi să interpreteze planul lui Dumnezeu”.
Arhiepiscopul a amintit despre un alt Iosif, din Vechiul Testament, din Cartea Facerii: Din umbră dispune ca fraţii săi veniţi după grâu în Egipt să fie primiţi, să fie ajutaţi ca să primească cele necesare. Dar Iosif din Vechiul Testament, ca şi Iosif din Noul Testament, stau aparte în umbra lui Dumnezeu şi de acolo împlinesc tot binele”. Sfântul Iosif a avut drept model pe Dumnezeu „care lucrează din umbră, lucrează şi pentru cei care nu cred în El, şi pe ei îi ajută şi îi binecuvântează”. „Pe el îl rugăm astăzi”, a încheiat IPS Ioan, „ca să ia din comuniunea pe care o are cu Isus şi Maria binecuvântare pentru noi toţi, pentru familiile noastre, pentru tinerii şi copiii noştri, pentru Biserică şi pentru lume, să ia binecuvântare şi să o împartă, să mijlocească pentru noi ca un tată bun şi plin de grijă”.
La sfârşitul Liturghiei, Excelenţa sa Francisco-Javier Lozano a readus în memoria tuturor personalitatea şi sfinţenia marelui Papă Ioan Paul al II-lea, a cărui declarare ca fericit va avea loc în ziua de 1 mai anul acesta în Piaţa San Pietro din Vatican, de către actualul Sfânt Părinte Benedict al XVI-lea. „Papa Wojtyla a fost în acelaşi timp un păstor, un misionar, un mistic, un gânditor şi un poet. Format la şcoala sfinţilor a dat o nouă dimensiune sfinţilor în pontificatul său, consideraţi nu doar modele de perfecţiune creştină, ci şi cei mai buni teologi, deci cunoscători ai lui Dumnezeu”.