Hramul capelei Sf. Iosif a Catedralei în construcţie din Piaţa Cipariu
22.03.2011, Cluj (Catholica) - Sâmbătă, 19 martie 2011, sute de credincioşi în capela Sf. Iosif a Catedralei în construcţie din Piaţa Cipariu, Cluj-Napoca, s-au reunit pentru serbarea hramului parohiei Andrei Mureşanu şi al Eparhiei de Cluj-Gherla, sărbătoarea Sfântului Iosif. Pentru credincioşii parohiei Andrei Mureşanu, este cea de-a patra sărbătoare a hramului de la data sfinţirii capelei, în fiecare an programul fiind îmbogăţit şi înfrumuseţat cu noi elemente. La invitaţia pr. paroh Mircea Marţian, PS Florentin a fost în mijlocul credincioşilor pentru a împărtăşi bucuria sărbătorii, aflăm de pe BRU.ro. Programul a început printr-un Oficiu de mulţumire coordonat de Grupul de rugăciune Copiii Sfântului Iosif şi ai Mariei. În continuare a fost celebrată Sfânta Liturghie arhierească, răspunsurile liturgice fiind oferite de Corul Jubilate al capelei, dirijat de Mihaela Ceşa-Goje. Alături de preoţii capelei, au concelebrat invitaţii la acest moment: pr. Pablo Guerrero-Rodriguez SJ, superior provincial; pr. Florea Gheorghe, paroh al parohiei Gheorgheni; pr. Marius Mureşan, protopop de Someş; pr. Romulus Silaghi, consilier eparhial; şi pr. Adrian Avram, director al Asociaţiei Caritas Eparhial.
În cuvântul la Sfânta Liturghie, PS Florentin a adus în faţa ascultătorilor portretul Sfântului Iosif, cel care de obicei stă în umbra lui Isus şi a Maicii Sfinte, cel a cărui strălucire poate fi umbrită doar de cea a Mântuitorului şi a Sfintei Sale Mame, Preacurata Fecioară Maria: „Sfântul Iosif este un model de ascultare, de credinţă, de sfinţenie. Este puţin cunoscut pentru că Sfântul Iosif nu a ţinut nici predici, nu a făcut nici vindecări, nu s-a remarcat în faţa lumii prin nimic deosebit, a fost un om foarte obişnuit, a muncit ca tâmplar pentru a dobândi cele necesare traiului şi a rămas alături de familia sa până când Domnul l-a chemat prin moarte, la viaţă… Sfântul Iosif este văzut de Biserică drept cumul al virtuţilor. Spun foarte frumos Părinţii Bisericii: în Iosif întâlnim credinţa lui Avraam, ascultarea lui Isaac, răbdarea lui Iacob, curăţia sufletească a lui Iosif din Egipt, blândeţea dar şi tăria lui Moise, smerenia lui David şi înţelepciunea lui Solomon. Iată, în puţine cuvinte, zugrăvit tabloul celui pe care îl avem ca şi patron”. PS Florentin şi-a încheiat cuvântul invitând credincioşii să se roage împreună invocaţiile din Litania Sfântului Iosif.
După celebrarea liturgică, tinerii s-au exprimat prin programul artistic pregătit cu mult talent şi dăruire. Mai întâi s-au prezentat cercurile de engleză, franceză şi italiană, rugându-se în limbile pe care le studiază. De asemenea, Grupul de dansuri populare a încântat printr-o scenetă despre tradiţia semănatului, fiind evocat obiceiul prin care, an de an, cu binecuvântarea lui Dumnezeu, pământul este făcut să rodească. Un moment deosebit a fost oferit de copiii din Corul Allegria, dirijat de Cristina Nagy, care au pregătit cântece noi cu această ocazie. În acorduri de orgă şi în armonia vocilor membrilor corului Jubilate, au fost derulate imagini din viaţa capelei, unde activează pr. paroh Mircea Marţian, preoţii vicari Titus Sas şi Florin Isac, alţi preoţi care s-au oferit şi stau la dispoziţia credincioşilor pentru Spovezi şi îndrumare spirituală: pr. Ciprian Felecan, pr. Virgil Florian, pr. Romulus Silaghi.
Pr. Mircea a chemat pe rând în faţă, pentru a le oferi un mic semn de mulţumire, fiind amintit specificul activităţii fiecăruia, pe preoţii şi diaconii capelei, dirijoarele corurilor Jubilate şi Allegria, profesorii, catehetele, dar şi avocaţi, doctori, ingineri, tehnicieni, pensionari – care ajută la bunul mers al vieţii spirituale şi liturgice. În această parohie, pe lângă programul obişnuit de cateheză, sunt organizate cursuri de limbi străine, pictură, iconografie, limba română, matematică, astronomie, sport, chitară, pian ş.a., precum şi momente de relaxare, excursii, activităţi sportive. Un rol important au şi tinerii din Asociaţia Tineretului Român Unit, care îşi are sediul în incinta Catedralei şi organizează numeroase şi diverse activităţi pentru tineri: conferinţe, seri muzicale, întâlniri cu personalităţi, grupuri de discuţii pe diferite teme, ş.a.
Cu această ocazie a fost înmânată Preasfinţiei Sale Florentin icoana Anului Familiei, realizată special pentru acest An celebrat în Eparhia de Cluj-Gherla. Icoana va însoţi marile acţiuni dedicate familiei din viaţa Eparhiei. „Este o icoană care reprezintă atât Preasfânta Treime cât şi Familia din Nazaret. În partea de sus este mâna Tatălui Ceresc, apoi porumbelul – harul Spiritului Sfânt care coboară asupra celor trei membri ai Familiei Sfinte. Este o imagine a Familiei ca Şcoală a iubirii, Şcoală a rugăciunii şi Şcoală a muncii, totul sub binecuvântarea Dumnezeului care a luat chip de om” – a explicat PS Florentin. Un alt moment al zilei a fost lansarea sitului parohiei Andrei Mureşanu – ParohiaAndreiMuresanu.ro, care va reflecta viaţa parohiei şi prin intermediul internetului. În continuare, a avut loc vernisajul unei expoziţii cu icoane pe sticlă realizate de copii din parohiei. În încheiere, toţi participanţii au fost invitaţi la agapa fraternă pregătită de gazdele evenimentului, în Aula Iuliu Hossu.