Sfinţirea noii biserici din Şinca Veche
13.05.2011, Şinca Veche (Catholica) - Câteva sute de credincioşi s-au adunat în localitatea braşoveană Şinca Veche, pe data de 8 Mai 2011, pentru a sărbători împreună sfinţirea noii biserici parohiale greco-catolice. După tradiţia locului, tinerii satului l-au întâmpinat pe Preasfinţia Sa Vasile, Episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore, îmbrăcaţi in porturi populare, călare pe cai şi cu steaguri în mana. L-au condus până în faţa administraţiei locale, unde i s-a oferit pâine şi sare, după cum se obişnuieşte la primirea unui Episcop în orice localitate, citim pe BRU.ro.
Preasfinţitul Vasile a sfinţit lăcaşul în exterior şi interior, precum şi Masa Sfântului Altar, după care a pontificat Sfânta Liturghie, având alături un sobor de preoţi din protopopiatele de Braşov, Făgăraş şi Sebeş, în frunte cu pr. Claudiu Sita, Protopopul de Braşov, şi cu pr. Gheorghe Pioaru, parohul credincioşilor greco-catolici din Şinca Veche. La această sărbătoare au luat parte şi oficialităţile locale, împreună cu credincioşi greco-catolici dar şi ortodocşi, care au venit şi din colţuri îndepărtate ale ţării pentru a asista la acest eveniment. În cuvântul său de învăţătură, înaltul ierarh a comparat truda şi devotamentul depuse pentru ridicarea acestui minunat lăcaş de cult cu exemplu evocat de pericopa evanghelică a duminicii: „evanghelia de azi ne arată fidelitatea femeilor care l-au slujit, până la ultima clipă, privind din depărtare răstignirea, în timp ce apostolii erau ascunşi de frica iudeilor; aşa şi dumneavoastră, de-a lungul zecilor de ani aţi fost fideli lui Isus. Azi s-a încununat această fidelitate prin definitivarea casei Lui”.
„Este un prilej de mare bucurie pentru parohia din Şinca Veche, a spus la rândul său pr. Pioaru Gheorghe, parohul locului. Evenimentul încununează strădania a 10 ani de muncă pentru edificarea acestui lăcaş de cult. O zi mult aşteptată de toţi credincioşii din localitate. Mulţumim Bunului Dumnezeu şi tuturor acelora care au contribuit la construirea Bisericii, atât financiar, cât şi prin rugăciunile lor. Îi vom păstra în rugăciunile noastre de zi cu zi.” Părintele a mulţumit apoi tuturor celor care s-au constituit de-a lungul acestor ani în ctitori şi binefăcători ai noului lăcaş de cult, dar şi tuturor celor care au reuşit să participe la sfinţirea acestei biserici cu Hramul Bunavestire. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frăţească, expresie a bucuriei de a fi împreună în binecuvântarea Domnului Isus cel Înviat.