SRUC 2012: Schimbaţi de Păstorul cel Bun. Paşte oile mele
25.01.2012, Bucureşti (Catholica) - „Părinte al nostru al tuturor, în numele Domnului nostru Isus Cristos şi în puterea Sfântului Duh, ne dăruim Ţie şi unul celuilalt, să trăim, să muncim şi să ne rugăm ca un singur trup întru Cristos; să nu facem nimic singuri din ceea ce putem face împreună şi să facem împreună ceea ce nu putem face singuri. Dăruieşte-ne înţelepciune, curaj şi bucurie, astfel încât lumea să creadă că Isus este Fiul Tău, trimis în lume spre slava Ta veşnică. Amin.” Această rugăciune a fost rostită de către reverendul Patrick Irwin, parohul bisericii anglicane a Învierii din Bucureşti, cel care a fost gazda întâlnirii de rugăciune în cea de-a şaptea zi a Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, celebrată în Bucureşti, citim pe ARCB.ro.
După cuvintele de salut, reverendul a făcut o scurtă prezentare a parcursului rugăciunii, şi a dat tonul la primul cântec, „Thine be the glory, risen, conquering Son” (Slavă ţie, Fiu victorios şi înviat), un imn de Paşti, „potrivit pentru această biserică care are hramul Învierii Domnului”. După citirea lecturilor din Vechiul şi Noul Testament, a urmat cântarea unui nou imn, un fragment din Magnificat (Luca 1,46-55): „Tell out my soul” (Măreşte sufletul meu pe Domnul). Proclamarea Sfintei Evanghelii a fost făcută în limba română de către pr. Gabriel Popa, din Arhidieceza de Bucureşti. Cuvântul de învăţătură a fost ţinut de PS Daniel Zikeli, Episcop Vicar al Bisericii Evanghelice Lutherane de Confesiune Augustană. Acesta a subliniat în cuvântul său: „Cristos cel înviat poate să transforme, să schimbe vieţile noastre”. Trebuie să răspundem şi noi, creştinii autentici şi fideli de astăzi, la întrebarea lui Cristos pusă şi nouă precum odinioară lui Petru: „Simon, fiul lui Ioan, mă iubeşti?” Adică, a explicat predicatorul, „pot să fiu eu centrul vieţii tale, prioritatea gândirii şi a comportamentului tău?” „A-L iubi pe Domnul înseamnă a asculta de poruncile Sale, a îmbrăţişa principiile Sale, a-l urma în toate aspectele şi în toate momentele vieţii. A-l iubi pe Domnul înseamnă a împlini cea mai însemnată dintre porunci, şi anume: Să-l iubeşte pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău şi din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi.”
„Cristos nu are ajutoare”, a spus spre încheiere PS Zikeli, „doar ajutorul nostru pentru a-i aduce pe oameni lângă El. Noi suntem singura Biblie pe care societatea o mai citeşte, noi suntem ultimul mesaj scris în cuvinte şi în fapte […] noi, adică, creştinii, autentici şi fideli, indiferent de confesiunea din care facem parte”. „Simon, fiul lui Ioan, mă iubeşti?”: este întrebarea pe care Cristos o pune fiecăruia dintre noi în multe situaţii şi în diverse momente ale vieţii. Binecuvântaţi sunt cei care pot răspunde precum sfântul apostol: „Tu ştii că te iubesc”. După predică au urmat rugăciuni pentru unitate, rostite de către fiecare reprezentant al Bisericilor creştine în limba proprie, încheiate de binecuvântările oferite celor prezenţi de către înalţii prelaţi prezenţi la întâlnire. Rugăciunile Tatăl nostru, recitată de către fiecare în limba maternă, şi rugăciunea Sfântului Ioan Gură de Aur au încheiat întâlnirea de implorare a darului unităţii.