Sfinţire de biserică la Odoreu, Satu Mare
20.08.2012, Baia Mare (Catholica) - „Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul; să ne bucurăm şi să ne veselim într-însa”. Acest stih din slujba Învierii surprinde în chip minunat bucuria trăită de credincioşii greco-catolici din parohia Odoreu, protopopiatul de Satu Mare, duminică, 19 august a.c., bucurie prilejuită de două evenimente însemnate din viaţa comunităţii de credinţă: sfinţirea noii biserici şi prima vizită a unui Episcop greco-catolic, în persoana Preasfinţiei Sale Vasile.
La Slujba de sfinţire şi la Sfânta Liturghie au luat parte, alături de Arhiereu, pr. Vasile Tofană – Vicar general al Eparhiei de Maramureş, pr. Dumitru Roman – protopop de Satu Mare, pr. Eduard Fîrtan – rector al Misiunii greco-catolice din Londra, preoţi de mir din eparhiile de Maramureş şi Oradea precum şi preoţi călugări, membrii ai Ordinului Sfântul Vasile cel Mare si al Ordinului Capucin. Invitându-i pe credincioşi să contemple chipul milostivirii lui Dumnezeu, în persoana lui Isus Cristos, Arhiereul a subliniat cum experienţa limitelor umane, a greşelii, a păcatului ne sunt purificate de dragostea lui Dumnezeu în măsura în care rămânem ancoraţi în El şi în credinţa că El e milostivire şi dragoste. Chipul Tatălui ceresc se descoperă în inimile noastre dacă bunătatea revărsată de Spiritul Sfânt la Botez este cultivată pe chipul şi în gestul, fapta şi viaţa noastră. Ce poate fi în sufletul celui care nu se inspiră din bunătatea lui Dumnezeu din care el însuşi e beneficiar, asemenea datornicului din Evanghelia duminicii?
Rod al aşteptării şi al rugăciunilor din anii de prigoană, al jertfelor şi al muncii din anii de libertate, noul locaş de cult ilustrează istoria unei comunităţi. Piatra de temelie a fost pusă în anul 2004, pentru ca după un an să se înceapă lucrările. Spaţiul, oferit de vechea şcoală confesională din localitate, devenise cu timpul insuficient pentru desfăşurarea slujbelor religioase a unei comunităţi tot mai numeroasă. Situată în centrul localităţii, alături de bisericile romano-catolică, ortodoxă şi reformată, noua biserică este semnul atât al ţesutului etnic al comunităţii locale cât şi al despărţirii existente în sânul Bisericii lui Cristos. Mai întâi de toate însă, prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir şi invocarea Spiritului Sfânt, este casa lui Dumnezeu şi poarta cerului. La sfârşitul Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii, Preasfinţia Sa Vasile a conferit părintelui paroh Ionel Nicolae Jurja Crucea Pectorală „ca semn de preţuire pentru activitatea pastorală deosebită în slujba Bisericii lui Hristos, începută în perioada anilor grei ai clandestinităţii pe care a trăit-o Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică”. (Biroul de presă al Eparhiei de Maramureş)