Vizită pastorală şi Prima Împărtăşanie în parohia Căpâlna
03.11.2012, Cluj (Catholica) - Duminică, 28 octombrie 2012, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, a vizitat parohia Căpâlna, păstorită de pr. Ionel Andraş, aflăm de pe BRU.ro. Ierarhul a fost întâmpinat de preoţi şi credincioşi la intrarea în biserica cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, una dintre puţinele biserici greco-catolice construite înainte de anul 1948 (în 1930), care a fost recuperată. În cuvântul de bun-venit, pr. Laurenţiu Biriş, protopop de Dej, şi-a reamintit emoţia acelor momente din anul 2000 când, împreună cu credincioşii, intrau pentru prima dată în biserica redevenită greco-catolică. Cristian Ungur, primarul localităţii Căpâlna, a salutat la rândul său vizita Preasfinţiei Sale într-un an de sărbătoare: la împlinirea a 575 de ani de la prima atestare documentară a localităţii, dată care coincide cu Răscoala de la Căpâlna din anul 1437.
Luând cuvântul, PS Florentin a mulţumit pentru primirea făcută şi a invitat la întărire în credinţă: „Am venit cu bucurie în această dimineaţă de toamnă, aici, la Căpâlna, să ne întărim împreună în credinţă în acest an dedicat credinţei, aşa cum ne invită Pontiful Roman, Papa Benedict al XVI-lea. Vă invit, aşadar, să ne atingem de Isus Cristos cu credinţă!” În biserica plină de credincioşi din Căpâlna şi din împrejurimi, mai ales din parohia Dobrocina, administrată tot de pr. Andraş, s-a celebrat apoi Sfânta Liturghie, în cadrul căreia 4 copilaşi au primit Prima Împărtăşanie. În predica la Sfânta Liturghie, PS Florentin a făcut din nou îndemnul ca „anul acesta să fie un an de reînnoire, de aprofundare, noi să fim primii care să cunoaştem ce înseamnă credinţa noastră, care sunt adevărurile de credinţă şi apoi, cunoscându-le, să le putem mărturisi public, nu doar cu vorba, ci şi prin viaţa noastră, pentru ca viaţa noastră să reflecte credinţa noastră, aşa cum spunea Cardinalul nostru de vrednică pomenire Iuliu Hossu: ‘credinţa noastră este viaţa noastră'”.
„Evanghelia de astăzi ne prezintă două episoade, în aparenţă separate între ele, dar în care tema este aceeaşi, a credinţei: Îl vedem pe Isus îmbulzit de mulţimea care dorea să vadă minuni, care îl atingea, dar dintre toţi aceştia o singură persoană care se vindecă: acea femeie care de mult dorea vindecarea, acea femeie care a înţeles că vindecarea ei poate veni numai prin atingerea lui Isus şi a avut încredere că atingerea hainei lui Isus o va vindeca. Isus este Cel care are puterea de a oferi harul atunci când găseşte un suflet deschis… Al doilea episod este cel al mai marelui Sinagogii: acest om are încredere că Isus, venind, o poate vindeca pe copila sa. Vedem aici credinţa tatălui, credinţa părinţilor, care dobândeşte vindecarea copiilor – un moment important şi un model important pentru noi… Iată exemplul rugăciunii părinţilor care dobândeşte harul vindecării copiilor. În acest an al credinţei dedicat şi familiei, să reţinem cât este de importantă rugăciunea părinţilor pentru copiii lor”.
„Am meditat două episoade evanghelice în care credinţa este tema principală: atingerea de Isus făcută cu credinţă şi atingerea lui Isus primită cu credinţă. Astăzi, aici, avem 4 copilaşi – ei doresc astăzi să se atingă şi să se lase atinşi de Trupul şi Sângele lui Cristos… Să fie această zi şi o invitaţie pentru noi toţi să ne apropiem de Isus cu credinţă, să venim la biserică având dorinţa de a fi atinşi de harul credinţei. Pentru aceasta este nevoie de deschidere, venim la biserică pentru că dorim să stabilim o legătură personală între noi şi Cristos. Dorim să îl atingem şi să ne lăsăm atinşi de harul Său”. Pr. paroh Ionel a relatat la sfârşitul Liturghiei, în primul rând pentru copiii care au făcut Prima Împărtăşanie, dar şi pentru ceilalţi credincioşi, o povestioară despre prietenia cu Isus, despre prezenţa Sa minunată în fiecare clipă a vieţii celor curaţi cu inima, între care cei dintâi sunt copilaşii.
Între invitaţii la sărbătoarea credincioşilor din Căpâlna s-a aflat dr. Liviu Gârbea, venit de la Zalău, care a rostit o emoţionantă mărturie de credinţă, amintind vizita recentă pe care a făcut-o unuia dintre „martirii în viaţă” ai Bisericii Greco-Catolice, pr. Tertulian Langa, chiar în ziua în care acesta împlinea 90 de ani, şi a subliniat că el este reprezentantul acelei generaţii de preoţi, Episcopi, credincioşi „pe care porţile iadului nu au putut să îi biruie” – cei care sunt şi rămân cele mai puternice modele de credinţă. A rostit în încheiere o rugăciune pentru preoţi şi pentru Episcop, îndemnând astfel toţi credincioşii la rugăciune pentru cei chemaţi de Cristos să fie păstori ai Turmei Sale. În continuare au fost oferite diplome de amintire de la Prima Sfântă Împărtăşanie însoţite de cadouri pentru cei 4 copilaşi, precum şi câteva diplome omagiale „Iuliu Hossu”. Toţi credincioşii au fost invitaţi, în încheiere, să primească, pe rând, binecuvântarea arhierească şi câte o imagine cu chipul Papei Benedict al XVI-lea, după care a urmat agapa fraternă.
Este vorba de Rascoala de la Bobalna din 1437, iar la Capalna s-a semnat acea alianta „Unio Trium Nationum” impotriva romanilor.