PS Florentin despre retragerea Papei
13.02.2013, Cluj (Catholica) - Decizia Papei Benedict al XVI-lea de a renunţa la scaunul petrin este o decizie surprinzătoare, dar ea se încadrează în prevederile canoanelor Dreptului Canonic din Biserica Apuseană – a declarat marţi, pentru publicaţia Făclia, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu. „Vestea care a apărut luni în jurul amiezii, prin intermediul agenţiilor de presă, ne-a surprins pe toţi. Inclusiv unii dintre colegii care lucrează la Vatican erau surprinşi. Eram surprinşi pentru că nimeni nu se aştepta la un asemenea gest şi la o asemenea decizie.”
Episcopul clujean explică apoi: „De aceea, a fost normal să aşteptăm mai întâi confirmarea Vaticanului, prin conferinţa de presă care a urmat, cu părintele Federico Lombardi, şi care a clarificat multe dintre problemele legate de această surpriză. Una dintre aceste probleme este aceea că opţiunea renunţării la scaunul petrin este cuprinsă în Dreptul Canonic. În canonul 332, paragraful 2 se vorbeşte despre situaţia când Romanul Pontif ar renunţa la oficiul său, cerându-se doar, pentru validitate, ca renunţarea să fie făcută în mod liber şi să fie exprimată public, de asemenea, în mod liber, fără necesitatea ca ea să fie acceptată de cineva. Deci, într-adevăr, este o decizie surprinzătoare, dar ea se încadrează în prevederile canoanelor Dreptului Canonic latin”, a declarat PS Florentin.
Întrebat dacă se poate vorbi, în acest moment, de o criză în Biserica Catolică, episcopul Florentin Crihălmeanu a declarat că mai degrabă se poate vorbi de „un moment de excepţie”. „Eu nu zic că este o criză. Este, mai degrabă, în moment de excepţie, un moment istoric, un moment care, sigur, nu va fi o regulă, este o excepţie. Biserica însă îşi continuă mersul ei firesc. Până în 28 februarie, ora 20:00, rămâne în tronul Sfântului Petru actualul Pontif Benedict al XVI-lea, după care va fi preluată situaţia de urgenţă, în care cei rânduiţi conform normelor vor proceda la toate momentele prescrise pentru încetarea unui pontificat şi convocarea conclavului în care va fi ales noul Pontif Roman.” Episcopul greco-catolic a mai subliniat că, prin gestul său, „Sfântul Părinte nu îşi propune să ofere un exemplu altora. […] Sfântul Părinte nu îşi propune să ofere un exemplu altora sau să deschidă o nouă poartă pentru limitarea pontificatelor următorilor Papi, ci este o problemă strict personală, legat de vârsta înaintată şi de dorinţa proprie ca această funcţie deosebit de importantă, de succesor al lui Petru, să poată fi exercitată într-un mod cât mai bun şi cât mai plăcut pentru Dumnezeu”, a declarat, în exclusivitate pentru Făclia, Episcopul Florentin Crihălmeanu.