Manifestări la împlinirea a 125 de ani de la naşterea Episcopului Anton Durcovici
11.04.2013, Iaşi (Catholica) - Departamentul de Cercetare istorică al Episcopiei Romano-Catolice Iaşi va organiza, la 17 mai 2013, două evenimente prilejuite de împlinirea a 125 de ani de la naşterea Episcopului martir dr. Anton Durcovici: la ora 10, o Liturghie pontificală prezidată de PS Petru Gherghel în Catedrala din Iaşi, urmată, la ora 11.30, de un simpozion ştiinţific omagial, în sala de conferinţe de la subsolul Catedralei Sfânta Fecioara Maria, Regină din Iaşi, unde va fi şi o expoziţie de fotografii dedicate Episcopului Durcovici.
În cadrul şedinţei Consiliului Prezbiteral din 10 aprilie 2013, desfăşurată la Episcopia Romano-Catolică de Iaşi, conf. univ. dr. pr. Ştefan Lupu, coordonator al Departamentului de Cercetare istorică al Episcopiei Romano-Catolice Iaşi, a făcut o prezentare detaliată a acestor manifestări, citim pe Ercis.ro. „Departamentul nostru se implică de mai mulţi ani în activităţi de promovare a imaginii Episcopului martir şi o va face şi în viitor, pentru a menţine vie amintirea vieţii sale sfinte şi a-i cunoaşte virtuţile şi dăruirea cu care l-a slujit pe Cristos până la ultima sa suflare”, a arătat pr. Lupu. La simpozionul ştiinţific omagial, a mai precizat el, „va rosti un Cuvânt de deschidere PS Petru, căruia îi adresăm şi pe această cale mulţumirile noastre pentru interesul constant pe care îl acordă reconstituirii vieţii eroice ale martirului nostru Anton Durcovici”.
„Vor urma alte şase intervenţii. Astfel, pr. Alois Moraru va prezenta comunicarea intitulată sugestiv ‘De la leagăn până la altar’, comunicare însoţită de un montaj fotografic, părintele încercând astfel pe cât este posibil să reconstituie aspectele biografice care privesc prima parte a vieţii lui Anton Durcovici… O comunicare pe care o aşteptăm cu mult interes va fi cea aparţinând domnului Emanuel Cosmovici, domnia sa remarcându-se în ultimii ani prin contribuţia la finalizarea dosarelor de beatificare a Mons. Vladimir Ghika şi a Episcopului Anton Durcovici. Comunicarea pe care o va susţine domnul Emanuel Cosmovici poartă titlul: ‘Anton Durcovici. Episcop catolic în vremuri de persecuţie’, în cadrul căreia va argumenta, bine documentat, ideea potrivit căreia Episcopul Anton Durcovici a reprezentat figura centrală a rezistenţei anticomuniste prin credinţă, perioada 1948-1951”.
„La rândul său, domnul Dănuţ Doboş va susţine o conferinţă purtând titlul: ‘Episcopul martir dr. Anton Durcovici în memoria Bisericii locale’, în care va prezenta principalele etape parcurse încă din anii regimului comunist de către promotorii reconstituirii vieţii şi activităţii Episcopului martir. În cadrul simpozionului avem şi un invitat special şi anume pe domnul Eduard Lisacovschi, a cărui intervenţie poartă titlul ‘Am fost contemporan cu Episcopul Durcovici’. Fiind ministrant la Catedrala din Iaşi, domnul Lisacovschi a participat la 14 aprilie 1948 la ceremoniile prilejuite de înscăunarea lui Anton Durcovici ca Episcop de Iaşi. De asemenea, a ministrat, alături de alţi tineri, precum Gheorghe Cojocaru şi Petru Albert, şi la alte celebrări liturgice prezidate de Episcopul Anton Durcovici”.
„De asemenea”, a continuat pr. Ştefan Lupu, „aşteptăm cu mult interes şi intervenţia în cadrul simpozionului a pr. Isidor Iacovici, paroh al comunităţii româneşti din Roma, sfinţia sa fiind şi postulatorul cauzei de beatificare a Episcopului martir Anton Durcovici, începând din 13 noiembrie 2009… La încheierea lucrărilor simpozionului omagial, eu voi prezenta lucrarea ‘Bine ai venit, Stăpâne’, avându-i ca autori pe preoţii Ioan Mărtinaş şi Gaspar Bacmaier. Lucrarea a fost publicată în anul 1948 la Editura Presa Bună, cu prilejul consacrării şi înscăunării Episcopului de Iaşi Anton Durcovici. Având o valoare documentară deosebită şi fiind puţin cunoscută astăzi, departamentul nostru a optat pentru retipărirea acestei lucrări bogat ilustrată cu fotografii de epocă realizate la Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti şi la Catedrala Adormirea Macii Domnului din Iaşi”.
„În sfârşit, participanţii la simpozionul omagial din 17 mai anul acesta vor putea viziona şi expoziţia de fotografii dedicată Episcopului martir dr. Anton Durcovici şi care este amplasată în sala de conferinţe de la subsolul Catedralei Sfânta Fecioara Maria, Regină din Iaşi. Manifestările de la Iaşi nu vor fi singulare, deoarece un simpozion aniversar dedicat Episcopului Anton Durcovici va avea loc în aceeaşi lună la Roma, cu participarea PS Petru Gherghel, iar împreună cu domnul Dănuţ Doboş, voi participa la 27 aprilie anul acesta la manifestările organizate la Bucureşti de către Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti şi dedicate Episcopului Anton Durcovici”.