Sunt mulţi martiri în Biserică victime ale calomniei
16.04.2013, Vatican (Catholica) - „Calomnia distruge lucrarea lui Dumnezeu în persoane”, a afirmat în dimineaţa zilei de luni, 15 aprilie 2013, Papa Francisc, în predica de la Liturghia prezidată în Capela Casei Sf. Marta, în prezenţa, între alţii, a personalului Serviciilor telefonice şi Oficiului pentru Internet ale Vaticanului. Pontiful a invitat la rugăciune pentru numeroşii martiri care şi astăzi sunt acuzaţi pe nedrept, persecutaţi şi ucişi din ură faţă de credinţă. Ştefan, primul martir al Bisericii, a fost o victimă a calomniei: calomnia este o expresie directă a satanei. Lectura din Faptele Apostolilor îl prezintă pe Ştefan, unul dintre diaconii aleşi de Apostoli, dus în faţa Sinedriului pentru că dăduse mărturie despre Evanghelie, însoţită de semne extraordinare. Şi în faţa Sinedriului s-au prezentat „martori falşi” pentru a-l acuza pe Ştefan.
Asupra acestui punct, Papa Francisc a fost direct: deoarece „nu mergea bine confruntarea curată, confruntarea între oameni buni”, duşmanii lui Ştefan au pornit pe „calea luptei murdare: calomnia”: „Noi toţi suntem păcătoşi: toţi. Avem păcate. Dar calomnia este altceva. Este un păcat, desigur, dar este altceva. Calomnia vrea să distrugă lucrarea lui Dumnezeu; calomnia se naşte dintr-un lucru foarte rău: se naşte din ură. Şi cel care urăşte este Satana. Calomnia distruge lucrarea lui Dumnezeu în persoane, în suflete. Calomnia foloseşte minciuna pentru a merge mai departe. Să nu ne îndoim, da?: acolo unde există calomnie este prezent tocmai Satana”.
De la comportamentul acuzatorilor, Papa Francisc şi-a îndreptat atenţia asupra aceluia al acuzatului. Ştefan nu răspunde cu minciună la minciună, „nu vrea să meargă pe acel drum pentru a se salva. El priveşte spre Domnul şi ascultă legea”, rămânând în pacea şi adevărul lui Cristos. Aceasta, a subliniat Papa, este ceea ce „se întâmplă în istoria Bisericii”, deoarece de la primul martir până în ziua de astăzi sunt extrem de numeroase exemplele celor care dau mărturie despre Evanghelie cu un curaj extrem: „Timpul martirilor nu s-a încheiat: şi astăzi putem spune, cu adevărat, că Biserica are mai mulţi martiri decât în timpul primelor secole. Biserica are atâţia bărbaţi şi femei care sunt calomniaţi, care sunt persecutaţi, care sunt omorâţi din ură faţă de Isus, din ură faţă de credinţă: unul este omorât pentru că predă catehismul, altul este omorât pentru că poartă o cruciuliţă… Astăzi, în atâtea ţări, sunt calomniaţi, sunt persecutaţi… sunt fraţii şi surorile noastre care suferă astăzi, în acest timp al martirilor”.
Epoca noastră, a repetat Papa Francisc, „este o epocă cu mai mulţi martiri decât aceea a primelor secole”. O epocă cu atât de multe „tulburări spirituale” i-a amintit Pontifului de imaginea unei icoane ruseşti vechi de secole, aceea a Fecioarei care acoperă cu mantia sa poporul lui Dumnezeu: „Noi ne rugăm pentru ca Fecioara să ne protejeze, şi în timpurile de tulburări spirituale locul cel mai sigur este sub mantia Fecioarei. Ea este Mama care are grijă de Biserică… Să îi spunem cu credinţă: ‘Sub protecţia ta, Mamă, se află Biserica. Ai grijă de Biserică'”.