Excursia seminariştilor din Alba Iulia în Dieceza de Timişoara
08.05.2013, Timişoara (Catholica) - În perioada 26-29 aprilie 2013, seminariştii de la „Seminarium Incarnatae Sapientiae”, Seminarul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia, însoţiţi de vice-rectorul seminarului, pr. dr. Diósi Dávid, şi de directorul spiritual, pr. Koncsag László, au efectuat o vizită în Dieceza de Timişoara. Este o tradiţie a seminarului de a vizita, prin rotaţie, Diecezele din care fac parte seminariştii care urmează studiul teologiei la Alba Iulia.
Anul acesta a venit rândul Timişoarei. Prima oprire a fost la Bazilica Minor Maria Radna. Maica Harurilor de la Radna i-a aşteptat pe tinerii seminarişti într-o atmosferă de linişte sacră şi pace spirituală, care le-a umplut tuturor inimile de speranţă şi bucurie. Părintele paroh Andreas Reinholz a prezentat Bazilica şi complexul mănăstirii, locuri încărcate de istorie şi har. De aici s-a pornit către Municipiul Arad, unde studenţii teologi au fost primiţi de parohul din Arad Micălaca, pr. Balogh László, acestuia alăturându-i-se în scurt timp şi pr. Király Árpád, canonic catedral şi arhidecan de Mureş. După prezentarea bisericii parohiale din Micălaca, a fost vizitată monumentala primărie din Arad, seminariştii fiind primiţi de către vice-primarul Bognár Levente. Cina a fost servită la parohia Arad Gai, unde s-au şi cazat o parte dintre seminarişti. Alte locuri de cazare au fost la parohia Arad Şega şi la parohia Cetate, în mănăstirea minorită. Ziua următoare a început cu Sf. Liturghie, după micul dejun continuându-ne vizita în municipiul Arad. Au fost vizitate biserica parohială Arad-Centru (franciscană-minorită), statuia Libertăţii şi locul de execuţie al celor 13 generali paşoptişti de la Arad.
La Timişoara s-a ajuns în jurul prânzului, masa de prânz fiind servită la Liceul Romano-Catolic „Gerhardinum”. Prin bunăvoinţa lui Szekernés János s-a putut cunoaşte mai bine istoria unor biserici şi locuri importante ale Timişoarei, cum ar fi centrul, Coloana Sf. Fecioare Maria şi a Sf. Ioan Nepomuk, biserica Sf. Ecaterina. Preasfinţitul Episcop Martin Roos i-a primit pe studenţii teologi în Domul (Catedrala Episcopală) Sf. Gheorghe, unde le-a prezentat tinerilor oaspeţi istoria şi arhitectura Catedralei, precum şi cripta, în care dorm în pace Episcopi, canonici şi personalităţi ilustre ale Banatului. A urmat Vespera solemnă, în Dom, cu participarea Capitlului Catedral şi a seminariştilor. Cina a fost servită în Palatul Episcopal, vizitându-se şi Muzeul Diecezan, loc care adăposteşte rarităţi şi obiecte sacre de o mare importanţă pentru Biserica din Banat. Cazarea s-a făcut la Casa „Marienheim”.
Ziua a treia, duminică, 28 aprilie, seminariştii au participat pe grupuri la trei Sf. Liturghii din oraş; o parte la parohia Timişoara IV Iosefin, unde a celebrat primiţia tânărul preot Tiberiu Szabó, cu participarea parohului locului, pr. Szilvágyi Zsolt, canonic catedral şi a pr. dr. Diósi Dávid, vice-rector al seminarului; o altă parte a participat la Sf. Liturghie în parohia Timişoara II Fabric, unde Sf. Jertfă a fost celebrată de directorul spiritual al Seminarului, pr. Koncsag László, cu concelebrarea parohului locului, pr. Kapor János. Al treilea grup de seminarişti a participat la Liturghia celebrată în Dom de pr. Nicolae Lauš, econom al Diecezei şi prebendarius al Capitlului Catedralei. O surpriză deosebită a constituit-o prezenţa pr. Reinholdt Lovász, fost Cancelar al Diecezei, actualmente preot activ în Arhidieceza de Freiburg in Breisgau, care a concelebrat la Sf. Liturghie în Dom. La Dom a predicat părintele diacon Milan Mihai Sima. Parohiile amintite au oferit şi masa de prânz pentru întreaga comunitate a studenţilor teologi. După amiază seminariştii s-au deplasat la parohia Vinga, unde, după vizitarea monumentalei biserici neo-gotice, au celebrat vespera şi s-a servit cina.
Luni dimineaţa vizita în Banat a continuat cu municipiul Lugoj. Aici s-a ajuns în jurul orei 11.15, tinerii teologi fiind primiţi în Catedrala greco-catolică „Coborârea Sf. Spirit” de către Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj. Excelenţa Sa a prezentat construcţia şi arhitectura Catedralei, dar şi unele aspecte ale înfiinţării şi stării actuale a Diecezei de Lugoj. Parohul romano-catolic de Lugoj, pr. Mihai Titi Dumitresc, i-a însoţit în continuare pe seminarişti la biserica parohială „Preasfânta Treime”, adevărat vestigiu religios, arhitectonic şi istoric, recent renovat pe exterior. Prin bunăvoinţa părintelui paroh s-a servit prânzul în localitate. Drumul i-a purtat mai apoi pe seminarişti spre Caransebeş, unde au fost întâmpinaţi în venerabila biserică parohială „Imaculata Concepţiune” de către pr. paroh Martin Neagu, care a şi celebrat mai apoi Sf. Liturghie, cu participarea superiorilor şi a seminariştilor, în capela Surorilor Franciscane FCJM din localitate, în a căror mănăstire s-a servit şi cina. După acest ultim obiectiv, oaspeţii şi-au luat rămas bun de la gazde şi şi-au urmat drumul înapoi spre Alba Iulia.
Tuturor celor care au sprijinit această excursie, Ordinariatului Episcopal de Timişoara, preoţilor-parohi, parohiilor, surorilor franciscane şi superiorilor Seminarului le este adusă pe această cale o caldă şi sinceră mulţumire pentru contribuţia lor şi pentru primirea oaspeţilor. Domnul să le răsplătească eforturile! (text: Ioan Cădărean; foto: seminarul din Alba Iulia)