Lansarea cărţii „Precedenţa Răgazului” a PS Mihai Frăţilă
17.05.2013, Cluj (Catholica) - După o primă lansare, în lumea culturală clujeană, la Librăria Humanitas, PS Mihai Frăţilă, Episcop vicar de Bucureşti, a lansat şi în mediul ecleziastic volumul său intitulat „Precedenţa Răgazului”. Evenimentul s-a desfăşurat marţi, 14 mai 2013, în aula „Cardinal Dr. Iuliu Hossu” din Piaţa Cipariu, Cluj-Napoca, în prezenţa unui public format din preoţi, persoane consacrate şi credincioşi laici care au dorit să facă încă o dată, mereu mai mult, cunoştinţă, cu un Ierarh greco-catolic dornic să comunice, să împărtăşească şi să răspândească sămânţa cuvântului purtător de Dumnezeu în „grădina” lumii contemporane.
Cartea, editată la Editura Galaxia Gutenberg, a fost prezentată cititorilor din patru perspective: mai întâi, Adrian Popescu, scriitor, poet, redactor-şef al revistei Steaua a Uniunii Scriitorilor, a trasat direcţiile pe care este structurată lucrarea, denumind partea de dialog referitor la identitatea Bisericii Greco-Catolice, „un manual de teologie practică”. O a doua direcţie este relaţia Bisericii Unite cu Conciliul Vatican II şi a treia direcţie este dată de articolele publicate în România Liberă, în alte publicaţii precum şi un înălţător omagiu adus rectorului Colegiului Pio Romeno de la Roma, Olivier Raquez (1923-2012), căruia, mai târziu, PS Mihai Frăţilă i-a urmat în funcţia de rector, dar păstrând îndemnul pe care acesta obişnuia să-l dea, „cu calm şi răbdare”. De aici şi titlul cărţii referitor la răgazul care trebuie să preceadă acţiunea, înţelesul profund al îndemnului: „lăsaţi Spiritul Sfânt să acţioneze”, sau, păstrând ideea titlului, „lăsaţi speranţa să lucreze”, „speranţa creştină, care nu e aşteptare, ci înseamnă a fi pătrunşi de Cristos”, este speranţa care conduce la credinţă”. În continuare, dr. Alin Tat, profesor la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Cluj şi preşedinte AGRU Naţional, a realizat o prezentare a volumului cu accentul pe dimensiunea culturală.
Gazda evenimentului, PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, în cuvântul său, a descris importanţa dar şi dificultatea „citirii” istoriei, numind „act de curaj” intenţia autorului de a interpreta istoria prezentă. A remarcat faptul că „s-a scris puţin despre perioada de după anii 1990” şi, în acest context, PS Mihai a făcut „încercarea de a pune o perioadă istorică într-o carte”, ceea ce facilitează mult lectura acelei perioade istorice de timp, mai ales aşa cum se prezintă ea privind-o „din interiorul Bisericii”. În încheiere, PS Mihai Frăţilă, a mulţumit mai întâi pentru iniţiativa organizării acestei a doua lansări a cărţii. „Toţi avem datoria, ca şi fii ai lui Dumnezeu şi fraţi ai lui Cristos, să interpelăm prezentul şi, în funcţie de prezent, să reînnoim prospeţimea vieţii noastre la ceea ce suntem în faţa lui Dumnezeu în primul rând, nu numai din punct de vedere personal, ci şi ca membrii ai unei comunităţi de credinţă”. În accepţiunea autorului „Precedenţa răgazului” este în primul rând o invitaţie la dialog – dialogul fiind baza legăturii între oameni şi a fost scrisă din dorinţa de a căuta „lucruri care ar putea să îmbogăţească această prospeţime a Evangheliei care este făcută vie şi rodnică prin vieţile unor oameni, prin universul lor specific”. (după materialul apărut pe BRU.ro)