Comemorarea scriitorului Adam Müller-Guttenbrunn la Zăbrani
28.05.2013, Timişoara (Catholica) - Ziua de 24 mai 2013 a constituit un moment de mare sărbătoare în comuna Zăbrani/ Guttenbrunn şi în parohia romano-catolică Lipova. A fost ziua în care în marea şi frumoasa biserică din Zăbrani au păşit din nou perechile şvăbeşti îmbrăcate în portul popular german local, prilejul fiind comemorarea a 90 de ani de la moartea celui mai mare scriitor şvab, Adam Müller-Guttenbrunn, născut la Zăbrani la 22 octombrie 1852. Întreaga acţiune de comemorare a fost organizată de Landstmanschaft der Banater Schwaben (Asociaţia Şvabilor Bănăţeni) din Germania şi de Forumul Democrat al Germanilor din Banat, România.
Momentul cel mai înălţător a fost clipa în care muzica de fanfară a început să cânte, iar perechile îmbrăcate în port popular au intrat în procesiune solemnă în biserica romano-catolică din Zăbrani. Ceremonia comemorativă şi devoţiunea mariană a fost condusă de pr. Attila Andó, paroh de Lipova (de care aparţine şi filiala Zăbrani). Alături de pr. Andó, au mai asistat pr. canonic Andreas Reinholz, paroh de Maria-Radna şi pr. paroh greco-catolic Dumitru Sabo, care şi celebrează în biserica romano-catolică din localitate.
În cuvântul rostit, pr. Andreas Reinholz a evidenţiat importanţa spirituală a apartenenţei la credinţa catolică şi la identitatea culturală şi lingvistică pentru poporul german de pe aceste meleaguri, şvabii bănăţeni. Pentru cei care au rămas moştenitori ai comorii lăsate de înaintaşi este imperios necesar să urmeze exemplul lui Adam Müller-Guttenbrunn şi să persevereze în fidelitate faţă de credinţă şi popor. În cadrul devoţiunii celebrate în biserică s-au cântat cântece tradiţionale şvăbeşti precum „Mit frohem Herzen will ich singen” şi „Glocken der Heimat”, ultimul titlu fiind omonim cu cel al romanului de căpătâi al scriitorului Adam Müller-Guttenbrunn.
La celebrare a participat şi Ovidiu Ganţ, deputatul minorităţii germane în Parlamentul României, Klaus Christian Olasz, consulul Republicii Federale Germania la Timişoara, Peter Leber, preşedinte al Landstmanschaft der Banater Schwaben, Karl Singer, preşedinte al filialei regionale Banat a Forumului Democrat al Germanilor din România, Marian Toader primarul comunei şi multe alte personalităţi. S-a mulţumit lui Dumnezeu în biserică, pentru tradiţiile, din păcate adesea apuse, şi pentru bogăţia spirituală a şvabilor bănăţeni, elemente care par cu anumite momente că reînviu treptat, cu o nouă forţă, la viaţă. După frumoasa devoţiune sărbătoarea a continuat cu un program variat la căminul cultural din localitate. (text şi foto: Adrian Gabriel Păşcălău)
Emigrarea germanilor svabi din Gutembrunn a lasat un gol care nu poate fi inlocuit.