Papa Francisc: Să învăţăm de la Maria să ascultăm Cuvântul lui Dumnezeu
08.06.2013, Vatican (Catholica) - Asemenea Mariei, trebuie să învăţăm să primim şi să păstrăm Cuvântul lui Dumnezeu în inimile noastre. În sărbătoarea Inimii Neprihănite a Mariei, la Liturghia din dimineaţa zilei de sâmbătă, 8 iunie 2013, Papa Francisc a subliniat că Maria a asimilat Cuvântul lui Dumnezeu în viaţa ei, meditând şi reflectând la mesajul pe care l-a avut Domnul pentru ea prin Cuvântul Său. Papa şi-a dezvoltat predica pornind de la Evanghelia zilei, din capitolul 2 de la Luca, în care se vorbeşte despre uimirea învăţaţilor din Templu atunci când îl ascultau pe Isus şi despre faptul că Maria păstra Cuvântul lui Dumnezeu în inima ei. Uimirea, a observat Papa, „este mai mult decât bucurie: este un moment în care vine Cuvântul lui Dumnezeu, este semănat în inimile noastre”. Dar, a avertizat el, „nu putem trăi întotdeauna în uimire”, aceasta trebuie „păstrată în inimile noastre”, prin vieţile noastre. Tocmai acest lucru l-a făcut Maria, când a fost „uimită” şi a păstrat „Cuvântul lui Dumnezeu” în inima ei: „A păstra Cuvântul lui Dumnezeu: ce înseamnă aceasta? Oare a primi Cuvântul, şi apoi a lua o sticlă, a pune Cuvântul în ea şi a-l păstra acolo? Nu. A păstra Cuvântul lui Dumnezeu înseamnă ca inimile noastre să se deschidă, să se deschidă faţă de Cuvânt aşa cum pământul se deschide pentru a primi sămânţa. Cuvântul lui Dumnezeu este o sămânţă şi este semănată. Şi Isus ne-a spus ce se întâmplă cu sămânţa: o parte cade pe drum, şi păsările vin şi o mănâncă; acest Cuvânt nu este păstrat, aceste inimi nu ştiu să îl primească”.
O altă parte cade pe pământ pietros şi sămânţa moare. Isus a spus că aceştia „nu ştiu să păstreze Cuvântul lui Dumnezeu pentru că nu sunt constanţi: când vine o încercare, îl uită”. Papa a mai spus că Cuvântul lui Dumnezeu poate adesea să cadă pe pământ nepregătit, nelucrat, plin de spini. Ce sunt aceşti spini, a întrebat el? Isus a vorbit despre ei ca fiind „ataşamentul faţă de bogăţii, viciile”. Pontiful a spus că „a păstra Cuvântul lui Dumnezeu înseamnă a medita constant la ce ne spune acest Cuvânt şi la ce se întâmplă în vieţile noastre”. Acest lucru l-a făcut Maria, ea „a meditat şi a asimilat Cuvântul”. Aceasta „este o lucrare spirituală cu adevărat mare”: „Papa Ioan Paul al II-lea a spus că, datorită acestei lucrări, Maria avea o anumită greutate în inima ei, avea o inimă trudită. Dar aceasta nu este totuna cu obosită, este vorba de trudită, aceasta vine în urma efortului. Acesta este efortul de a păstra Cuvântul lui Dumnezeu: lucrarea de a încerca să descoperim ce înseamnă acesta în acest moment, ce doreşte să îmi spună Domnul acum; această examinare a [semnificaţiei] Cuvântului lui Dumnezeu este modalitatea prin care îl înţelegem. Aceasta înseamnă să citim viaţa noastră în lumina Cuvântului lui Dumnezeu şi aceasta înseamnă să îl păstrăm în inimile noastre”.
Papa Francisc a adăugat că şi memoria păstrează Cuvântul lui Dumnezeu. „Ea ne ajută să îl păstrăm, să ne amintim tot ce a făcut Domnul în vieţile noastre… Ne aminteşte de toate minunile mântuirii, din poporul Său şi din inima fiecăruia. Memoria păstrează Cuvântul lui Dumnezeu”. Pontiful şi-a încheiat predica cerând tuturor să se gândească la „cum să păstrăm Cuvântul lui Dumnezeu în inimile noastre, cum să păstrăm această uimire, astfel încât să nu fie mâncat de păsări, sufocat vicii”: „Este bine să ne întrebăm: ‘Cu lucrurile care se întâmplă în viaţa mea, îmi pun întrebarea: ce îmi spune Domnul prin Cuvântul Său, în acest moment?’ Aceasta este păstrarea Cuvântului lui Dumnezeu, deoarece Cuvântul lui Dumnezeu este tocmai mesajul pe care Domnul ni-l dă în fiecare moment. Să îl păstrăm cu memoria noastră. Şi să îl păstrăm cu speranţa noastră. Să îi cerem Domnului harul de a primi Cuvântul lui Dumnezeu şi de a-l păstra, şi de asemenea harul de a avea o inimă trudită din cauza acestui efort”. La Liturghia de sâmbătă dimineaţa au participat persoane care lucrează la Caritas Internationalis, însoţite de secretarul general, Michel Roy.