Papa Francisc: Poruncile lui Dumnezeu izvorăsc din iubirea Sa pentru om
10.06.2013, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a admis că însăşi ideea de poruncă nu este la modă astăzi, dar cele Zece Porunci vin de la un Dumnezeu care vrea ce este mai bun pentru noi. Aceste Porunci „nu sunt un imn adus nu-ului, ci da-ului. Un da spus lui Dumnezeu, un da spus iubirii, şi pentru că spun da iubirii, spun nu non-iubirii, însă nu-ul este o consecinţă a acelui da care vine de la Dumnezeu şi ne face să iubim.”
Sfântul Părinte a oferit această reflecţie într-un mesaj video pregătit pentru unul dintre evenimentele din iniţiativa intitulată „10 pieţe pentru 10 Porunci”, organizată de Mişcarea de Reînnoire Carismatică din Italia. Mişcarea aniversează 40 de ani de când funcţionează în această ţară. „Cele zece porunci sunt un dar al lui Dumnezeu”, a spus Pontiful. „Cuvântul ‘poruncă’ nu este la modă; omului de astăzi îi aminteşte de ceva negativ, voinţa unuia care impune limite, care pune piedici vieţii. Şi din păcate istoria, chiar recentă, este marcată de tiranii, de ideologii, de logici care au impus şi au oprimat, care nu au căutat binele omului, ci puterea, succesul, profitul. Însă cele Zece Porunci vin de la un Dumnezeu care ne-a creat din iubire, de la un Dumnezeu care a încheiat o alianţă cu omenirea, un Dumnezeu care vrea numai binele omului. Să dăm încredere lui Dumnezeu! Să ne încredem în El!”
A explicat apoi că „cele Zece Porunci indică un drum de libertate, care are plinătate în legea Duhului, scrisă nu pe table de piatră, ci în inimă: sunt scrise aici cele zece porunci! Este fundamental să ne amintim când dă Dumnezeu poporului lui Israel cele Zece Porunci, prin intermediul lui Moise. La Marea Roşie poporul experimentase marea eliberare; atinsese cu mâna puterea şi fidelitatea lui Dumnezeu, a Dumnezeului care eliberează. Acum însuşi Dumnezeu, pe Muntele Sinai, indică poporului său şi nouă tuturor parcursul pentru a rămâne liberi, un parcurs care este imprimat în inima omului, ca o lege morală universală.” Şi a subliniat: „Nu trebuie să vedem cele Zece Porunci ca limitări ale libertăţii, nu, nu este aceasta, ci trebuie să le vedem ca indicaţii pentru libertate. Nu sunt limitări, ci indicaţii pentru libertate! Ele ne învaţă să evităm sclavia la care ne reduc idolii mulţi pe care noi înşine ni-i construim; ne învaţă să ne deschidem la o dimensiune mai amplă decât cea materială, să trăim respectul faţă de persoane; să fim cinstiţi şi sinceri în raporturile noastre, să păstrăm întreaga creaţie şi să hrănim planeta noastră cu idealuri înalte, nobile, spirituale.”
A legat apoi Decalogul de iubire. „Cele Zece Porunci sunt o lege de iubire. Moise a urcat pe munte pentru a primi de la Dumnezeu tablele Legii. Isus face parcursul opus: Fiul lui Dumnezeu se înjoseşte, coboară în umanitatea noastră pentru a ne indica sensul profund al acestor zece cuvinte: Să îl iubeşti pe Domnul cu toată inima, cu tot sufletul, cu toată puterea şi pe aproapele tău ca pe tine însuţi. Acesta este sensul cel mai profund al celor Zece Porunci: porunca lui Isus care poartă în sine toate poruncile, porunca iubirii. Pentru aceasta eu spun că cele Zece Porunci sunt porunci de iubire. Aici se află inima celor Zece Porunci: iubirea care vine de la Dumnezeu şi care dă sens vieţii, iubire care ne face să nu trăim ca sclavi, ci ca adevăraţi fii, iubire care însufleţeşte toate relaţiile: cu Dumnezeu, cu noi înşine şi cu ceilalţi.”