Papa Francisc: Creştinii trebuie să învingă ispita de a merge înapoi şi a progresismului adolescentin
12.06.2013, Vatican (Catholica) - Nu trebuie să ne temem de libertatea pe care ne-o dă Duhul Sfânt, a subliniat Papa Francisc miercuri, 12 iunie 2013, în cadrul Liturghiei celebrate în Casa Santa Marta. Pontiful a spus că în acest moment, Biserica trebuie să se ferească de două ispite: aceea de a merge înapoi şi aceea a „progresismului adolescentin”. La Liturghia concelebrată cu Cardinalul João Braz de Aviz a participat şi un grup de preoţi, persoane consacrate şi laici din cadrul Congregaţiei pentru Institutele de Viaţă Consacrată. Pornind de la cuvintele „Să nu credeţi că am venit să desfiinţez Legea”, adresate de Isus discipolilor, Papa Francisc a observat că acest pasaj evanghelic urmează după acela al Fericirilor, „expresie a noii legi” mai exigentă decât aceea a lui Moise. Pontiful a comparat „maturitatea acestei legi” cu „bobocul care se desface şi apare floarea”.
Isus „este expresia maturităţii legii”. „Acest a merge înainte pe acest drum este puţin riscant, dar este unicul drum al maturităţii, pentru a ieşi din timpurile în care nu suntem maturi. Pe acest drum spre maturitatea legii, care are loc tocmai prin predicarea lui Isus, există mereu teamă, teamă de libertatea pe care ne-o dă Duhul. Legea Duhului ne face liberi! Această libertate ne provoacă puţină teamă, deoarece ne temem să nu confundăm libertatea Duhului cu o altă libertate, umană”. Legea Duhului, a mai spus Sfântul Părinte, „ne conduce pe calea unui discernământ continuu pentru a face voinţa lui Dumnezeu, şi aceasta” ne provoacă teamă. O teamă, a avertizat el, care „are două ispite”. Prima este aceea de „a merge înapoi”, de a spune „se poate până aici, nu se poate mai departe” şi în final „rămânem aici”. Aceasta este „ispita fricii de libertate, a temerii de Duhul Sfânt”. O teamă pentru care „este mai bine să mergem la sigur”. „Această ispită de a merge înapoi, pentru că suntem mai ‘siguri’ înapoi: dar siguranţa deplină este în Duhul Sfânt care ne duce înainte, ne dă această încredere… Dar nu ne dă acea siguranţă umană. Nu îl putem controla pe Duhul Sfânt: aceasta este problema!”
Pontiful a mai amintit o altă ispită, aceea a „progresismului adolescentin”, care ne face „să ieşim de pe cale”. Vedem cultura de astăzi şi spunem că nu trebuie „să fim prea rupţi” de ea: „Luăm puţin de aici, luăm puţin de acolo din valorile acestei culturi… Dorim să stabilim această lege? Să mergem înainte cu ea. Dorim să avansăm în acea privinţă? Să lărgim puţin calea. În final, acesta nu este un progresism adevărat. Este un progresism adolescentin: aşa cum adolescenţii doresc să aibă totul cu entuziasm, şi la final? Alunecă… Este ca atunci când şoseaua este cu polei şi maşina derapează şi iese de pe carosabil… Noi, în acest moment al istoriei Bisericii, nu putem nici să mergem înapoi nici să ieşim de pe cale!” Calea „este aceea a libertăţii în Duhul Sfânt, care ne face liberi, în discernământul continuu cu privire la voinţa lui Dumnezeu, pentru a merge înainte pe acest drum, fără a merge înapoi şi fără a ieşi de pe cale”. Să îi cerem Domnului, a concluzionat Papa, „să ni-l dea pe Duhul Sfânt pentru a merge înainte”.