Trei zile de celebrare a enciclicei „Pacem in Terris”
26.09.2013, Vatican (Catholica) - Biroul de presă al Sfântului Scaun a organizat în această dimineaţă o conferinţă de presă de prezentare a Zilelor ce marchează a 50-a aniversare a enciclicei „Pacem in Terris” a Papei Ioan al XXIII-lea, ce a fost publicată la 11 aprilie 1963. Documentul a oferit, după cum a explicat Episcopul Mario Toso, „o structură pentru gândirea şi planificarea politică, ce asigură că Biserica şi credincioşii sunt angajaţi în problematicile sociale în anii care vin, cu o capacitate cu adevărat universală de anticipare”.
Vorbitori la conferinţa de presă au fost Episcopul Toso, secretar al Consiliului Pontifical pentru Justiţie şi Pace, precum şi Cardinalul Peter Kodwo Appiah Turkson şi Vittorio Alberti, preşedintele aceluiaşi dicaster şi un oficial al acestuia. Zilele aniversare sunt programate pentru 2, 3 şi 4 octombrie, urmărind să ofere o ocazie pentru o reflecţie asupra relevanţei curente şi actualizării conţinutului enciclicei „Pacem in Terris” şi să accelereze implementarea învăţăturilor ei fundamentale în spaţiul drepturilor omului, al binelui comun şi al politicii. Sunt toate domenii de care, conform Cardinalului Turkson, „depinde convieţuirea paşnică a oamenilor şi a naţiunilor. Într-adevăr, pentru a se ajunge la pace, în loc să ofere teorii despre pace sau despre război, Papa Ioan al XXIII-lea a făcut un apel la omul însuşi şi la demnitatea sa.”
Cele trei zile se vor concentra pe trei teme. Prima este despre rolul instituţiilor politice şi al politicilor globale, în acest context considerându-se necesar „să se plece de la o examinare a temei reformei celei mai mari instituţii globale: Naţiunile Unite”. Alte probleme urgente care, „datorită fenomenului globalizării, şi-au asumat dimensiuni semnificative, astfel încât să garanteze angajamentul şi cooperarea comunităţii internaţionale, sunt cea a locurilor de muncă, sau mai bine spus a şomajului, şi protejarea drepturilor omului”. Pe 4 octombrie va fi dezbătută o altă temă: noile frontiere ale păcii. „Implementarea enciclicii ‘Pacem in Terris’ porneşte de la presupunerea că acţionăm acum în contexte semnificativ diferite de cele de acum 50 de ani”, astăzi luându-se în considerare atacuri asupra păcii în forme precum subminarea libertăţii religioase, criza economică, ce este în primul rând o criză morală, urgenţele educaţionale, conflictele asupra resurselor, utilizarea eronată a biologiei, cu consecinţe grave asupra demnităţii umane, ş.a.
Ca un corolar al evenimentului de trei zile, a mai spus preşedintele Consiliului Pontifical pentru Justiţie şi Pace, va avea loc la final o prezentare a volumului „Conceptul de pace”, realizat cu colaborarea unor personalităţi de prim rang, specializate în această temă.