Sfinţirea noii biserici din Fârliug
02.12.2013, Lugoj (Catholica) - În Duminica a XV-a după Rusalii, la 1 decembrie 2013, Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în parohia Fârliug, jud. Caraş-Severin, cu ocazia sfinţirii noii biserici cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”. Preasfinţia Sa a fost însoţit de Mons. Angelo Pop, Vicarul General al Episcopiei de Lugoj. Ultima vizită pastorală a avut loc la 24 martie 2013, când s-a sfinţit piatra de temelie a acestei biserici.
În localitatea Fârliug a existat comunitate greco-catolică şi înainte de anul 1948. Parohia a fost înfiinţată în anul 1858 prin întoarcerea la unire a mai multor familii în frunte cu preotul Teodor Catone. La anul 1903 în parohia Fârliug existau 768 de credincioşi greco-catolici. Este cunoscut faptul că între 1948 şi 1990 Biserica Greco-Catolică din România a fost suprimată şi interzisă cât timp puterea comunistă a guvernat ţara prin dictatură. Preoţii şi Episcopii au fost încarceraţi şi omorâţi prin închisori, iar bunurile materiale confiscate de către stat. Reluarea activităţii în această parohie s-a făcut la 15 iunie 1998. În anul 2001 primăria Fârliug a acordat parohiei noastre, gratuit, pe o perioadă de zece ani, un spaţiu unde s-a amenajat o capelă. La data de 17 martie 2002, în Duminica lăsatului sec de carne, s-a sfinţit capela amenajată în acel spaţiu. Serviciile religioase au fost asigurate de pr. Iulian Hasciar, paroh la Scăiuş. În localitate ne-a fost retrocedată o casă; aceasta a fost demolată iar pe locul ei s-a construit noua biserică greco-catolică, sfinţirea pietrei de temelie având loc la 24 martie 2013.
La sosire, P.S. Alexandru a fost întâmpinat de pr. Iulian Hasciar şi de pr. Alin Glosik, paroh la Visag. Ceremonia religioasă a început la ora 10 cu oficiul sfinţirii apei, desfăşurat pe esplanada din faţa intrării în biserică, după care a urmat sfinţirea crucii din faţa bisericii, apoi binecuvântarea noului lăcaş de cult, prin ungerea zidurilor exterioare cu Sfântul şi Marele Mir, în formă de cruce, şi prin stropire cu apă sfinţită. De-asemenea s-a sfinţit şi interiorul bisericii. În masa altarului au fost aşezate moaşte ale Sfintei Anastasia. Mons. Angelo a dat citire Hrisovului. Sfânta Liturghie a fost pontificată de PS Alexandru Mesian. Alături de Preasfinţia Sa au concelebrat Mons. Angelo Narcis-Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj, pr. Marian Ştefănescu, protopop de Reşiţa, pr. Iulian Hasciar, paroh la Scăiuş şi administrator parohial Fârliug, pr. Alin Glosik, paroh la Visag şi pr. Vasile Chindriş, paroh Ramna. La Sfânta Liturghie au luat parte Borduz Ioan, primarul comunei Fârliug, împreună cu viceprimarul Cornel Negariu. După rugăciunea Amvonului s-a oficiat un Te Deum cu ocazia Zilei Naţionale a României.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Alexandru a vorbit despre Porunca Iubirii. De-asemenea Preasfinţia Sa a prezentat câteva momente din istoria construirii noului locaş de cult. A amintit de contribuţia Bisericii Române Unite, la făurirea României Mari. Au fost aduse mulţumiri celor care si-au adus aportul pentru construirea acestei Biserici. Pr. Iulian a mulţumit autorităţilor locale Primăriei şi Consiliului Local pentru participare. A mulţumit participanţilor: preoţii care au concelebrat şi credincioşilor prezenţi din parohia Fârliug, dar şi din alte parohii (Reşiţa, Doman, Scăiuş şi Lugoj). Realizarea acestui nou lăcaş de cult greco-catolic, cât şi a împrejmuirii a fost posibilă datorită contribuţiei financiare primită din partea: Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică de Lugoj, Conferinţei Episcopilor Catolici din Statele Unite ale Americii şi Italia, Rvs. Mons. René Bremont din Franţa, a bunilor credincioşi din Fârliug, dintre care amintim pe Petru Laieş, Ioan Laieş şi Gheorghe Augustin, curatori ai bisericii. Lucrările de construcţie ale bisericii au fost realizate de către firma Promptitudine SRL Lugoj, condusă de Madescu Ioan şi Dumitru Ioan.
Pentru acest moment binecuvântat al sfinţirii noi biserici a fost adusă Icoana făcătoare de minuni a Maicii Sfinte de la Scăiuş care a lăcrimat de două ori în toamna anului 1934. La final toţi cei prezenţi au trecut prin Sfântul Altar apoi au fost invitaţi la Căminul Cultural unde au servit o agapă pregătită de gazde. (Raimondo-Mario Rupp pentru BRU.ro)