Papa Francisc: Ierusalimul să fie cu adevărat Cetatea păcii
27.05.2014, Ierusalim (Catholica) - Papa Francisc şi preşedintele statului Israel, Shimon Peres, s-au întâlnit în dimineaţa zilei de luni, 26 mai 2014, la palatul prezidenţial. A fost o întâlnire privată cordială, în timpul căreia Sfântul Părinte a spus că ar dori să inventeze o nouă Fericire, „una pe care mi-o pot aplica mie astăzi: ‘Fericit cel care în casa unui om înţelept şi bun”. Cei doi au mers apoi în grădinile palatului pentru a planta împreună un măslin, ca simbol al păcii. A urmat o întâlnire publică, pe o scenă special amenajată, în prezenţa a aproximativ o sută de copii de diferite religii.
„Vă sunt recunoscător, domnule preşedinte, pentru primirea rezervată mie şi pentru expresiile dumneavoastră respectuoase şi înţelepte de salut”, a spus Sfântul Părinte, „şi sunt bucuros să vă pot întâlni din nou aici la Ierusalim, oraş care păstrează Locurile Sfinte îndrăgite de cele trei mari religii care-l adoră pe Dumnezeul care l-a chemat pe Abraham. Locurile Sfinte nu sunt muzee sau monumente pentru turişti, ci locuri în care comunităţile de credincioşi trăiesc credinţa lor, cultura lor, iniţiativele lor caritative. De aceea, trebuie ocrotite perpetuu în sacralitatea lor, tutelând astfel nu numai moştenirea trecutului, ci şi persoanele care le frecventează astăzi şi le vor frecventa în viitor. Fie ca Ierusalimul să fie cu adevărat Cetatea păcii!”
„Domnule preşedinte, dumneavoastră sunteţi cunoscut ca om al păcii şi artizan al păcii. Vă exprim recunoştinţa mea şi admiraţia mea pentru această atitudine a dumneavoastră”, a continuat Papa. „Construirea păcii cere înainte de toate respectul faţă de libertatea şi demnitatea fiecărei persoane umane, despre care evreii, creştinii şi musulmanii cred la fel că a fost creată de Dumnezeu şi destinată la viaţa veşnică. Pornind de la acest punct ferm pe care îl avem în comun, este posibil de urmărit angajarea pentru o soluţionare paşnică a controverselor şi a conflictelor.”
„Trebuie respins cu fermitate tot ceea ce se opune urmăririi păcii şi a unei convieţuiri respectuoase dintre evrei, creştini şi musulmani: recurgerea la violenţă şi la terorism, orice tip de discriminare din motive rasiale sau religioase, pretenţia de a impune propriul punct de vedere în defavoarea drepturilor celuilalt, antisemitismul în toate formele sale posibile, precum şi violenţa sau manifestările de intoleranţă împotriva persoanelor sau locurilor de cult ebraice, creştine sau musulmane.” Pontiful a subliniat că comunităţile creştine care trăiesc în Israel „doresc să aducă, pornind de la propria identitate, contribuţia lor pentru binele comun şi pentru construirea păcii, ca nişte cetăţeni cu drept deplin care, respingând orice extremism, se angajează să fie artizani ai reconcilierii şi ai înţelegerii”.