Detalii despre întâlnirea de duminică cu preşedinţii Israelului şi Palestinei
06.06.2014, Va (Catholica) - Vaticanul a făcut astăzi publice detalii privind rugăciunea de duminică cu Papa Francisc şi preşedinţii Israelului şi Palestinei, explicându-se că deşi pacea nu va fi imediată, acum va fi un punct de plecare. „Intenţia cu această întâlnire este deschiderea drumului către pace”, a explicat pr. Pierbattista Pizzaballa OFM în faţa jurnaliştilor, astăzi, 6 iunie, la o conferinţă de presă. „Speranţa mea este că acest eveniment va aduce o atmosferă nouă în Orientul Mijlociu.” Pr. Pizzaballa a mai explicat că „scopul nu este schimbarea dramatică a procesului de pace în Orientul Mijlociu, ci readucerea în atmosfera oamenilor din Orientul Mijlociu a dorinţei, a dorinţei reale de pace”.
Detaliind programul pentru rugăciune, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, pr. Federico Lombardi SJ, a afirmat că preşedintele Shimon Peres al Israelului şi Mahmoud Abbas al Palestinei vor veni în Vatican la câteva minute diferenţă unul de altul (primul la 18.15, al doilea la 18.30), întâlnindu-se cu Papa Francisc şi Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului la reşedinţa Pontifului, Casa de oaspeţi Santa Marta. Apoi cei patru vor merge cu maşina în Grădinile Vaticanului, unde se va oferi o explicaţie pentru celebrare în limba engleză. Rugăciunea va fi împărţită în trei părţi, după ordinea cronologică a celor trei credinţe: iudaism, creştinism şi islamism.
De la 7PM va începe prima parte a rugăciunii în ebraică, onorând tradiţia iudaică. Va fi o rugăciune de început, un scurt interludiu muzical, o rugăciune de cerere de iertare, un al doilea interludiu muzical, o rugăciune de invocare a păcii, iar la final o meditaţie muzicală evreiască. A doua parte a rugăciunii, dedicată creştinismului, va merge pe aceeaşi structură, folosindu-se limbile engleză, italiană şi arabă. A treia parte, musulmană, va fi recitată doar în arabă. După cele trei părţi de rugăciune, Papa Francisc va susţine un discurs, legat de pace, invitându-i apoi să facă la fel pe cei doi preşedinţi: mai întâi Shimon Peres, apoi Mahmoud Abbas. După discursuri, Papa şi preşedinţii, alături de Patriarhul ecumenic, vor schimba semnul păcii, dându-şi mâna. Pontiful şi preşedinţii vor planta împreună un măslin, ca simbol al păcii.
La încheierea celebrării, cei patru vor sta unii lângă alţii, în timp ce delegaţiile vor trece prin faţa lor pentru a-i saluta. Vor merge apoi la Casina Pio IV, din apropiere, pentru o discuţie privată, după care preşedinţii Israelului şi Palestinei vor merge la reşedinţele lor, în timp ce Papa şi Patriarhul Bartolomeu I vor merge la Casa Santa Marta.