Duminică va fi prima Zi Internaţională de Rugăciune împotriva Traficului Uman
04.02.2015, Vatican (Catholica) - Vaticanul organizează prima Zi Internaţională de Rugăciune şi reflecţie împotriva traficului de persoane umane, în speranţa că lumea îşi va uni forţele în a pune capăt acestei „plăgi”. „Conştientizarea noastră trebuie să se extindă până la profunzimile acestui rău şi la amploarea razei lui de acţiune; de la conştientizare la rugăciune, de la rugăciune la solidaritate şi de la solidaritate la acţiune concertată – până când sclavia şi traficul nu vor mai exista”, le-a spus jurnaliştilor Cardinalul Peter Turkson, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Justiţie şi Pace, în cadrul unei conferinţe de presă din 3 februarie 2015.
Stabilit pentru duminică, 8 februarie, evenimentul intitulat „Să aprindem o lumină împotriva traficului de fiinţe umane” coincide cu ziua de pomenire în calendar a fostei sclave sudaneze Sf. Iosefina Bakhita. Credincioşii sunt invitaţi să rostească o rugăciune specială dată de Vatican şi să aprindă lumânări în amintirea tuturor celor care suferă din cauza formelor moderne de sclavie. Organizată de „Talitha Kum” – o reţea de călugăriţe dedicate luptei împotriva traficului de persoane – iniţiativa de rugăciune este susţinută şi de Uniunea Internaţională a Superiorilor şi Superioarelor Majore, de Congregaţia pentru Institutele de Viaţă Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică, de Consiliul Pontifical pentru Pastoraţia Migranţilor şi Itineranţilor şi de Consiliul Pontifical pentru Justiţie şi Pace.
În declaraţii pentru CNA, Cardinalul Turkson a spus că această zi internaţională de rugăciune şi reflecţie este „o iniţiativă binevenită”. Scopul evenimentului „este acela de a atrage atenţia, în sărbătoarea Sf. Bakhita, asupra mesajului că nu s-a terminat. Experienţa Bakhitei nu înseamnă că acest fenomen nu mai există”. Cei care lucrează zilnic pentru a salva victimele traficului şi a ajuta la recuperarea lor „au nevoie ca noi să fim conştienţi de problemă, de angajamentul pe care trebuie să îl exercităm şi au nevoie să realizeze acestea toţi împreună în solidaritate, pentru a încerca să facă lumea să învingă ceea ce Sfântul Părinte numeşte o ‘plagă’ în societatea umană”.
Sr. Imelda Poole, de la Institutul Fecioarei Maria din Loreto, a fost de asemenea prezentă la conferinţa de presă care a anunţat iniţiativa de rugăciune. În prezentarea ei, sr. Poole a subliniat importanţa nu doar la a ne ruga şi a aprinde o lumânare pentru victime, ci şi la a face ceva pentru a contracara fenomenul traficului uman, despre care consideră că este în creştere datorită actualei crize economice. În declaraţii pentru CNA, sr. Imelda şi-a exprimat îngrijorarea că unele ţări „dau înapoi” în privinţa politicilor lor de combatere a traficului, din cauza „propriei lor sărăcii”. „Trebuie să existe un mai puternic angajament” de a pune în aplicare o legislaţie mai eficientă pentru prevenirea traficului uman, a arătat sora, explicând că actualele legi în multe ţări „nu sunt suficient de stricte”.
Iată rugăciunea propusă pentru a fi recitată în 8 februarie: „O, Dumnezeule, când auzim despre copii şi adulţi înşelaţi şi duşi în locuri necunoscute cu scopul exploatării sexuale, al muncii forţate şi al ‘recoltării’ de organe, inimile noastre sunt întristate şi sufletele noastre înfuriate pentru că demnitatea şi drepturile lor sunt ignorate prin ameninţări, minciuni şi forţă. Strigăm împotriva practicii nefaste a acestei sclavii moderne, şi ne rugăm împreună cu Sf. Bakhita ca să i se pună capăt. Dă-ne înţelepciunea şi curajul de a întinde mâna şi a fi alături de cei ale căror trupuri, inimi şi suflete au fost atât de rănite, pentru ca împreună să putem face reale promisiunile Tale de a-i umple pe aceşti fraţi şi surori cu o iubire tandră şi bună. Izgoneşte-i pe exploatatori cu mâinile goale, pentru a se converti de la această ticăloşie, şi ajută-ne pe toţi să revendicăm libertatea care este darul Tău pentru copiii Tăi. Amin.”