Sfinţirea ca preot a diaconului Ioan Cădărean în Domul din Timişoara
12.04.2015, Timişoara (Catholica) - Sâmbătă, 11 aprilie 2015, începând cu orele 10.00, a avut loc în Domul „Sf. Gheorghe” din Timişoara o Sfântă Liturghie pontificală în cadrul căreia i-a fost conferită sfânta Treaptă a Preoţiei diaconului Ioan Cădărean, originar din parohia Timişoara III Elisabetin, care a urmat studiile teologice în cadrul Seminarului Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia. Excelenţa Sa Martin Roos, celebrantul principal al Liturghiei solemne, a fost înconjurat la altar, în concelebrare şi rugăciune, de membrii aulei episcopale, de o parte a profesorilor din Seminarul din Alba Iulia, de un însemnat număr preoţi din clerul diecezan şi regular, de preoţi, diaconi şi studenţi teologi oaspeţi, cu precădere din Arhidieceza de Alba Iulia, din diecezele de Oradea şi Satu-Mare şi din Ordinul Fraţilor Minori (franciscani), respectiv din provincia Sf Ştefan, din Transilvania. Membrii Capitlului Catedral Sf. Gheorghe din Timişoara, canonicii catedrali, au asistat de asemenea, aproape toţi, la această sfinţire. Alături de diaconul Ion Cădărean au fost alături părinţii, fratele cu familia, colegii din cadrul seminarului, nenumăraţi prieteni, întreaga comunitate a călugărilor şi călugăriţelor salvatoriene din Timişoara, dar şi credincioşii parohiei sale.
La începutul Sfintei Liturghii, Episcopul Martin Roos a arătat în cuvântul său de salut şi de deschidere, cât de importantă este consacrarea sacerdotală în viaţa unui preot, dar şi a Diecezei sale, din care face parte. Păstorul Diecezei a salutat jertfele, rugăciunile şi sprijinul pe care familia, credincioşii, preoţii-parohi şi nenumăraţii anonimi le aduc în sprijinul formării unui nou preot. În cadrul Liturgiei Cuvântului, lecturile au fost citite în limbile germană şi maghiară, iar Sf. Evanghelie a fost vestită în limba română.
La deschiderea Ritualului Sfinţirii a fost invocat Duhul Sfânt asupra candidatului, a consacratorului şi a tuturor celor prezenţi. Înainte de sfinţirea propriu-zisă, comentariul, respectiv explicaţiile la ritualurile specifice au fost citit în trei limbi: germană, maghiară şi română de pr. Nikola Lauš, cancelar diecezan şi canonic catedral. Momentul chemării şi prezentării candidatului a fost iniţiat tot de pr. Lauš, căruia i-a urmat „Adsum”-ul (încă) diaconului Ioan Cădărean, rostit în faţa Episcopului locului. Acesta a rostit alocuţiunea, respectiv cuvântul de învăţătură adresat candidatului, moment de profundă importanţă pentru tot clerul prezent. După depunerea promisiunilor în mâna păstorului Diecezei, după momentul cântării Litaniei Tuturor Sfinţilor şi al prosternării cu faţa la pământ, semn al umilinţei şi al dăruirii fără reţinere lui Dumnezeu şi aproapelui, a urmat impunerea mâinilor de către Episcop, moment al transmiterii puterii sacerdotale către neopresbiter. Şi preoţii prezenţi i-au impus mâinile candidatului, pe rând, mai întâi canonicii catedral, iar ulterior întreg colegiul preoţesc. Înveşmântarea noului preot cu stola prinsă vertical şi casula a fost realizată de către p. Nikola Lauš sen. SDS, parohul comunităţii de origine a lui Ioan Cădărean şi de pr. Nikola Lauš jun., cancelar diecezan. Un moment important al ritualului a fost ungerea mâinilor noului preot şi înmânarea potirului cu patena şi hostia, ultimele fiind, în fapt, elementele constitutive ale vieţii sacerdotale de zi cu zi. Sărutul păcii, din partea episcopului locului şi al întregului prezbiteriu, a încheiat celebrarea sfinţirii de preot, sfânta Liturghie continuându-şi cursul normal.
Pr. Ioan Cădărean a fost acum condus la altar, el concelebrând pentru prima dată alături de consacratorul său şi de preoţii prezenţi. În cadrul ritualului Împărtăşaniei, nou-sfinţitul preot şi diaconii prezenţi au fost cei care i-au împărtăşit pe credincioşii sosiţi în număr mare. La încheierea Sfintei Liturghii, ca de altfel şi la început, Excelenţa Sa Martin Roos a mai adresat celor prezenţi un cald îndemn la rugăciune pentru vocaţii la Sfânta Preoţie şi la viaţa consacrată, încredinţându-l pe noul preot rugăciunilor tuturor celor prezenţi. Mulţumirile Episcopului s-au îndreptat în acest moment, din nou, tuturor celor care l-au îndrumat pe pr. Ion Cădărean, atât părinţi, rude, preoţi, educatori sau prieteni, cât şi simpli credincioşi, care prin ruga şi gândul lor ridicat înaintea lui Dumnezeu au contribuit la creşterea şi dezvoltarea chemării sale la Sfânta Preoţie.
Cadrul muzical al celebrării euharistice şi al sfinţirii întru diaconat a fost asigurat de corul „Exultate” al Domului din Timişoara condus de Bajkai-Fábián Róbert, al cărei membru a fost cândva şi pr. Cădărean. Au fost pregătite de corul timişorean bucăţi muzicale precum: Missa in C de Franz Reisinger, Ecce sacerdos magnus, Surrexit Christus, şi Der Heiland ist erstanden. După sfinţirea întru Sf. Preoţie, pr. Ioan Cădărean îşi va celebra Primiţia în biserica parohială din Timişoara III Elisabetin, luni, 13 aprilie 2015, începând cu orele 11.00. Noul preot a celebrat o Sfântă Liturghie şi duminică, 12 aprilie 2014 în biserica Preasfânta Inimă a lui Isus, a ordinului Surorilor de Notre Dame, aceasta în semn de mulţumire pentru educaţia şi formarea conferită de aceste surori, în şcolile proprii, membrelor familiei Cădărean, formare care, peste decenii, a contribuit determinant în educaţia pr. Cădărean.
Noul preot s-a născut la Timişoara într-o familie bănăţeană originară din Parţa şi Jamu Mare. A rumat cursurile liceale ale Colegiului Bănăţean din Timişoara şi a absolvit tot în oraşul natal Facultatea de Drept. Studiile teologice le-a urmat şi absolvit la Alba Iulia. (text: Claudiu Călin; foto: Adrian Gabriel Păşcălău-Kollár)