Biserica monument istoric „Episcop Ioan Bob” şi-a celebrat hramul
16.04.2015, Cluj (Catholica) - În prezenţa Episcopului eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a fost sărbătorită cea de-a III-a zi de Paşti, Marţea Luminată, 14 aprilie 2015, la biserica „Episcop Ioan Bob” (str. Episcop Ioan Bob, nr. 5, Cluj-Napoca), care şi-a celebrat astfel hramul, „Învierea Domnului”. Celebrarea a marcat şi împlinirea a 20 de ani de la retrocedarea acestei biserici, care încă înainte de 1948 a fost declarat monument istoric, fiind prima biserică românească intra muros din cetatea Napoca.
Rememorând momentele istorice din viaţa Eparhiei de Cluj-Gherla legate de acest sfânt locaş, PS Florentin a celebrat aici Sfânta Liturghie, împreună cu pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, pr. Cristian David, cancelar eparhial, pr. paroh Nicolae Ţap, pr. consilier Daniel Avram, vicar parohial şi pr. ceremonier Florin Isac. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Angeli” al bisericii „Bob”, cor înfiinţat în 1995 şi dirijat de prof. Angela David.
În cuvântul de învăţătură, pornind de la Evanghelia despre călătoria celor doi ucenici la Emaus (Lc 24, 12-25), Ierarhul de Cluj-Gherla a meditat asupra „trecerii lui Isus prin această lume, a trecerii mântuitoare a lui Isus prin viaţa noastră şi asupra trecerii noastre prin lume”, invitând credincioşii să îşi pună întrebarea: „Isus, trecând prin lume, a lăsat urma vieţii, a Învierii. Ce urmă lăsăm noi prin viaţa noastră, prin trecerea noastră prin această lume? Să-L rugăm să putem lăsa urma luminii şi urma Învierii Sale prin viaţa noastră.” După Sfânta Jertfă Liturgică, pr. paroh Nicolae Ţap a rostit un cuvânt de mulţumire, menţionând că singurul care a participat la toate celebrările Învierii Domnului în biserica Bob este Preasfinţia Sa Florentin, mulţumindu-i că a revenit an de an în mijlocul comunităţii credincioşilor parohiei „Învierea Domnului”.
Luând cuvântul, PS Florentin a reamintit unul dintre motivele acestei celebrări de sărbătoare, împlinirea a 20 de ani de la retrocedarea bisericii: „În anul 1995 reintram în posesia acestei biserici, prin bunăvoinţa Mitropolitului Bartolomeu Anania, Dumnezeu să îl odihnească cu cei drepţi. A fost printre puţinele lăcaşuri de cult care au fost retrocedate. Tot în 1995, terminam studiile prima generaţie de seminarişti ai Institutului Teologic Sf. Ioan Evanghelistul. Unul dintre tinerii absolvenţi a fost hirotonit în acelaşi an, în septembrie: pr. paroh Nicolae Ţap, care păstoreşte cu vrednicie această parohie şi ne-a invitat să împărtăşim ziua sărbătorească a hramului, Învierea Domnului. De aceea, permiteţi-mi ca în numele Eparhiei de Cluj-Gherla, acum, la împlinirea a 20 de ani de sfântă slujire preoţească, să ne manifestăm recunoştinţa pentru slujirea pe care pr. Nicolae a oferit-o lui Dumnezeu în diferite parohii ale Eparhiei noastre, dar în mod particular în această biserică Episcop Ioan Bob şi să îi dorim, în continuare, mulţi ani sfinţi şi binecuvântaţi.” Ca urmare, PS Florentin a înmânat diploma şi crucea „Sf. Iosif” părintelui paroh Nicolae Ţap.
Sărbătoarea s-a încheiat cu un timp de comuniune în curtea bisericii, aflată acum în renovare exterioară. Biserica, aflându-se pe un teren instabil, de-a lungul timpului a necesitat în repetate rânduri reparaţii şi consolidări, şi în prezent fiind demarate ample proiecte de renovare şi restaurare, pentru care se cere sprijinul credincioşilor, astfel încât acest important centru de spiritualitate românească de pe meleaguri Transilvane să poată dăinui şi rămâne un semn al trecerii şi Învierii Domnului prin timp şi istorie.