O nouă cercetare asupra epiclezei
25.04.2015, Roma (Catholica) - Aula bibliotecii Institutului Pontifical Oriental din Roma a găzduit marţi, 21 aprilie 2015, susţinerea publică a tezei de doctorat a diaconului Florin Maruşciac. Având drept coordonator ştiinţific pe pr. Manuel Nin OSB, iar ca referenţi ştiinţifici pe pr. Massimo Pampaloni SJ şi pr. Edward Farrugia SJ, teza poartă următorul titlu: „Epicleza şi exegeza patristică. Origine tipologică şi raportul cu pneumatologia (sec. II-III)”.
Studiile despre „Ultima Cină” ca fiind o jertfă de laudă („zebah tôdâ”) au atras atenţia candidatului şi l-au determinat să aprofundeze argumentul. De aceea, în prima parte a cercetării sale acesta a încercat să expună fundamentele textuale şi să caute noi argumente în sprijinul acestei propuneri, dar şi deopotrivă să abordeze dificultăţile cele mai importante, legate în mod principal de interpretarea textelor care o susţin, citim în materialul de pe BRU.ro.
A doua etapă a cercetării s-a axat pe studiul textelor patristice legate de Euharistie şi de anaforale, domeniu care a deschis drumul spre o ipoteză validă asupra originii tipologice a epiclezei. Prin urmare, autorul şi-a propus să vadă ce anume se poate cunoaşte din Euharistia primelor două secole ale creştinismului. Ulterior, luând în considerare caracteristicile acestor prime veacuri, autorul a încercat să arate prezenţa acestor elemente în anaforalele scrise care au ajuns până la noi. În cele din urmă, a căutat a vedea în ce mod jertfa de laudă ar putea sta la baza rugăciunilor euharistice (anaforale).
Prezenţa invocării sau a menţionării Numelui în sacrificiul de laudă a deschis calea spre a propune o posibilă origine tipologică a epiclezei, în cadrul acestui sacrificiu. Aceasta reprezintă o altă etapă a studiului, în care autorul a încercat să analizeze cele mai vechi epicleze prezente în diferitele tradiţii anaforale orientale precum şi din principalele texte patristice şi liturgice ale primelor trei secole. Ultimul pas al lucrării a fost acela de a examina raportul dintre cele mai vechi epicleze şi liniile pneumatologiei preniceene.