Enciclica Papei ar putea avea un mare influenţă asupra discuţiilor despre schimbările climatice
02.05.2015, Roma (Catholica) - Cu experţi şi lideri globali privind spre Papa Francisc drept un îndrumător moral, apropiata sa enciclică pe tema mediului ar putea stabili un cadru etic cheie pentru discuţiile şi politicile legate de subiect. „Îl considerăm pe Papa Francisc un mare lider moral pentru întreaga omenire, pentru toţi oamenii de aici, din fiecare pătură socială şi fiecare religie. Enciclica sa va avea o mare contribuţie. Este aşteptată în întreaga lume cu mare nerăbdare”, a declarat pentru Catholic News Agency, în 28 aprilie 2015, Jeffrey Sachs, director al Institutului Pământului de la Universitatea Columbia şi consilier special al secretarului general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-Moon, prezent în Roma pentru un summit de o zi pe tema schimbărilor climatice şi a dezvoltării sustenabile, găzduit de Academia Pontificală pentru Ştiinţe.
Pentru Sachs, care este de asemenea membru al Academiei Pontificale pentru Ştiinţe, contextul dezvoltării sustenabile din enciclică „este foarte util” în crearea unui cadru holistic ce construieşte conştientizarea economică, socială şi ecologică a nevoii de a avea grijă de lumea în care trăim. Economia „trebuie să lucreze într-un cadru moral, adică unul care poate asigura binele uman comun. Şi de aceea mesajul Bisericii este foarte important pentru întreaga lume”.
Secretarul general ONU, Ban Ki-Moon, a vorbit de asemenea pe această temă în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate după ce a susţinut discursul inaugural al summit-ului. Referindu-se la schimbările climatice ca fiind „o problemă decisivă a timpurilor noastre”, Ban Ki-Moon a spus că enciclica Papei va veni într-un punct „critic” în discuţiile pe această temă. Papa Francisc se va adresa unui summit special ONU pe tema dezvoltării sustenabile, în 25 septembrie, în cadrul vizitei sale în SUA, discurs despre care Ban Ki-Moon a spus că va avea „un impact profund”.
Cardinalul Peter Turkson, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Justiţie şi Pace, care a fost de asemenea prezent la eveniment, a evidenţiat importanţa aşezării unui cadru moral în centrul tuturor politicilor şi discuţiilor pe această temă. „Fără convertire morală şi schimbarea inimilor, chiar şi reglementările, politicile şi scopurile bune din lume foarte probabil se vor dovedi ineficiente”, le-a spus el participanţilor la eveniment. Dacă lipseşte din politici şi din implementarea lor un fundament etic adecvat, atunci omenirii îi va lipsi „curajul” de a duce la bun sfârşit chiar şi cele mai simple propuneri, a continuat Cardinalul.
Deşi există numeroase „discuţii şi dispute” în domeniul schimbărilor climatice, Cardinalul a subliniat că această problemă poate fi rezolvată doar prin adunarea resurselor economice, politice şi ale liderilor religioşi. „Obligaţia morală” a protejării şi îngrijirii planetei „se extinde la toţi – lideri politici, lideri corporatişti, societatea civilă şi persoanele obişnuite”. Conceptul de dezvoltare sustenabilă trebuie să fie îmbrăţişat de întreaga comunitate a naţiunilor.
Ban Ki-Moon a evidenţiat de asemenea necesitatea colaborării, spunând că schimbările climatice şi dezvoltarea sustenabilă sunt probleme care cer o „acţiune colectivă”. „Liderii credincioşi reuniţi astăzi aici, împreună cu oamenii de ştiinţă, sunt uniţi în a ne reaminti că abordarea schimbărilor climatice este un imperativ moral urgent”. A avea grijă atât de climă cât şi de cei care suferă din cauza impactului schimbărilor climatice, în particular de săraci şi cei mai vulnerabili, „este o responsabilitate morală. Toţi oamenii cu credinţă şi conştiinţă pot fi de acord cu aceasta”.