Memorialul crucii mărturisitorilor şi eroilor neamului de la Sighet celebrat în lumina Învierii
10.05.2015, Sighet (Catholica) - În cea de-a doua sâmbătă a lunii mai a fiecărui an, Sighetul devine centrul spiritual care reuneşte pelerini din Eparhiile şi Diecezele Romano şi Greco-Catolice din România, împreună cu Ierarhii români uniţi cu Roma şi cei romano-catolici, în memoria martirilor şi mărturisitorilor credinţei, la Pelerinajul tradiţional la Sighet. Mii de credincioşi parcurg în procesiune drumul de 4 km, între Memorialul din Sighet (fosta închisoare) şi Cimitirul Săracilor de la marginea oraşului, aflăm din relatarea de pe EparhiaClujGherla.ro.
Aici, între 1948-1955, au fost îngropaţi cel puţin 54 dintre opozanţii regimului comunist, ucişi de regimul de exterminare din închisoarea de la Sighet. Între aceştia au fost 4 Episcopi care şi-au dat viaţa pentru credinţă: Valeriu Traian Frenţiu († 11 iulie 1952), Episcop greco-catolic de Oradea; Ioan Suciu († 27 iunie 1953), Administrator apostolic al Arhidiecezei de Făgăraş şi Alba Iulia; Tit Liviu Chinezu († 15 ianuarie 1955), Episcop auxiliar de Făgăraş şi Alba Iulia; şi Fericitul Anton Durcovici († 10 decembrie 1951), Episcop romano-catolic de Iaşi, beatificat în 17 mai 2014, la Iaşi. Pelerinajul se încheie la Cimitirul Săracilor, unde se celebrează Sfânta Liturghie în memoria lor, dar şi a tuturor martirilor şi mărturisitorilor de sub regimul comunist.
Sâmbătă, 9 mai 2015, în jur de 4000 de pelerini, Episcopi, preoţi, persoane consacrate, credincioşi, au participat la pelerinajul pe jos, în cântări religioase şi rugăciune. S-au citit pasaje din Sfintele Evanghelii şi mărturii din închisoarea Sighetului, semnate de Cardinalul Iuliu Hossu, Episcopul Ioan Ploscaru, pr. Tertulian Langa ş.a. La sosirea în locul amenajat pentru celebrarea Sfintei Liturghii, PS Vasile Bizău, Episcop de Maramureş, a salutat Episcopii prezenţi, părinţii vicari, protopopii, preoţii, persoanele consacrate, pe toţi pelerinii din întreaga ţară, „veniţi cu gând de rugăciune pe acest pământ sfinţit de jertfă sub cupola cerului”, reamintind faptul că tot în 9 mai este comemorată trecerea la cer a Episcopului Alexandru Rusu, Episcop de Maramureş, care a murit la închisoarea din Gherla.
Din Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, Episcopul eparhial Florentin a fost însoţit de Mons. Mihai Todea, Vicar general; pr. Anton Crişan, Vicar cu preoţii, protopopi, parohi, persoane consacrate şi credincioşi, mai ales din centrele mai mari ale Eparhiei, precum Cluj-Napoca, Gherla, Dej, Bistriţa. S-au unit în rugăciune la Sighet membre ale Reuniunii Mariane din parohiile clujene, tineri din Grupul de rugăciune „Triumful Inimii Neprihănite”, grupuri de credincioşi din diferite parohii. Studenţii Seminarului eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” au fost prezenţi împreună cu pr. rector Călin Bot şi preoţi profesori şi formatori. Au participat surori din Congregaţia Maicii Domnului, din Ordinul Sf. Vasile cel Mare, din Ordinul Sf. Iosif al Apariţiei, precum şi părinţi şi fraţi bazilieni.
Sfânta Liturghie arhierească a fost celebrată de Preasfinţiile lor Episcopi membri ai Conferinţei Episcopale Române: PS Petru Gherghel, Episcop de Iaşi; PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea; PS Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj; PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla; PS Mihai Frăţilă, Episcop de Bucureşti; PS Anton Coşa, Episcop de Chişinău; PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de Bucureşti; PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iaşi; PS Claudiu Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore de la Blaj. De asemenea, la masa sfântului altar a concelebrat şi IPS Ioannis Spiteris, Episcop al Arhidiecezei Catolice din Corfu, Grecia. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei Buna Vestire din Baia Mare.
Cuvântul de învăţătură a fost ţinut de PS Petru Gherghel, Episcop de Iaşi, care a numit Sighetul „Calvarul jertfei şi mântuirii noastre, Golgota neamului nostru”. „Lumii de azi trebuie să-i vorbim despre speranţă, pe care Isus ne-o lămureşte atât de frumos în Parabola grăuntelui de grâu, pe care am ascultat-o. A venit ceasul ca Fiul Omului să fie glorificat, ca bobul de grâu să moară ca să aducă rod, a venit ceasul să ne bucurăm de rodul acestui grâu… Episcopii noştri nu au murit, chiar dacă zac în pământul înnobilat de sânge sfânt. Nu, ei nu au murit, nu au dispărut, ci rodesc mereu haruri, daruri, binecuvântări şi ajutoare cereşti pentru Diecezele şi Eparhiile noastre, pentru toţi cei care-l caută pe Dumnezeu.”
„Am venit astăzi aici, la Sighet, nu pentru a prohodi nişte răposaţi, ci pentru a invoca nişte martiri, îi putem numi fericiţi, sfinţi. Nu am venit la Sighet ca fiind nişte rugători pentru ei, ci am venit să-l rugăm pe milostivul Dumnezeu să ne ofere prin mijlocirea lor, de aici, de la Sighet, haruri şi întărire pentru Bisericile noastre şi poporul nostru… Sighetul rămâne, pentru Biserica noastră, Calvarul jertfei şi mântuirii noastre. Rămâne Golgota neamului nostru, rămâne în veci Altarul Celui de Sus de unde se revarsă peste trupul României roadele bogate ale Ţarinei Maicii Sfinte, odată cu sângele martirilor şi al mărturisitorilor, cei mai scumpi, care ne cheamă mereu să ne adăpăm din fidelitatea lor şi din izvorul iubirii lor pentru Dumnezeu, pentru Biserică şi pentru neam. În veci amintirea şi cinstirea lor!”