Un an de la beatificarea Episcopului martir Anton Durcovici
15.05.2015, Iaşi (Catholica) - Duminică, 17 mai, se împlineşte un an de la ridicarea la cinstea altarelor a Episcopului martir Anton Durcovici (1888-1951). În toate parohiile catolice din Moldova acest eveniment va fi marcat prin predici şi rugăciuni. În Catedrala din Iaşi, duminică, 17 mai, Liturghia de la ora 11.00 va fi urmată de o procesiune pe străzile oraşului.
Liturghia de la Iaşi va fi oficiată de PS Petru Gherghel, Episcop de Iaşi, în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”. Vor participa PS Aurel Percă, Episcop auxiliar, preoţi din Iaşi, călugări şi călugăriţe, seminarişti şi credincioşi. La finalul Sfintei Liturghii se va merge în procesiune pe străzile oraşului (stradela Trei Ierarhi, bd. Ştefan cel Mare, str. Colonel Langa) cu relicvele Episcopului martir (o parte din testamentul său) şi cu statuia sa. Statuia va fi aşezată lângă altarul Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” în care Episcopul martir a celebrat şi a predicat, învăţând şi chemându-i pe toţi la urmarea cu fidelitate a lui Cristos. Pentru a pregăti sărbătoarea, în parohiile din Moldova s-au făcut nouă zile de rugăciuni, iar preoţii le-au vorbit credincioşilor despre exemplul de viaţă oferit de Fer. Anton Durcovici.
Câteva parohii care au beneficiat de prezenţa Episcopului Anton Durcovici, sfinţind biserica sau oferind taina Sfântului Mir, au avut parte de predici şi de rugăciuni speciale: Izvoare (Bc), Stufu (Bc), Poiana Negri (Bc), Satu Nou (Bc), Fărcăşeni, Săbăoani, Gherăeşti, Bacău centru. În seara zilei de sâmbătă, 16 mai, în Catedrala din Iaşi va fi priveghere de rugăciune pregătită de tineri. În aceeaşi seară va fi prezentată şi expoziţia „Beatificare” (cu fotografii de acum un an) care se află în aula sinodală a Catedralei.
Anton Durcovici s-a născut în ziua de 17 mai 1888 în localitatea Bad-Deutsch Altenburg (Austria). După moartea tatălui său, Francisc Durcovici (5 februarie 1893), în 1894, mama, Maria Durcovici, cu cei doi fii ai ei, Anton şi Francisc, au plecat la Iaşi, pentru ca în 1898 să se stabilească la Bucureşti. Primit în Seminarul din Bucureşti şi trimis ulterior la studii, este sfinţit preot la 24 septembrie 1910, la Roma. Din 1911 până în 1947 a lucrat cu dăruire în Arhidieceza de Bucureşti, îndeplinind diferite funcţii, mai ales pe acelea de profesor şi de rector al Seminarului. La 30 octombrie 1947 a fost numit Episcop al Diecezei de Iaşi de Papa Pius al XII-lea. După consacrarea episcopală (5 aprilie 1948) în catedrala „Sfântul Iosif” din Bucureşti, la 14 aprilie 1948 preia conducerea Diecezei de Iaşi, pe care a păstorit-o în condiţii nespus de vitrege. La 26 iunie 1949, în timp ce mergea spre Popeşti-Leordeni pentru a administra taina Sfântului Mir, a fost arestat de Securitate şi închis la Bucureşti (26 iunie – 4 mai 1951), Jilava (4 mai – 17 septembrie 1951) şi, apoi, la Sighetu Marmaţiei, unde, în urma bătăilor şi a înfometării, a murit la 10 decembrie 1951, fiind înmormântat în secret (în timp de noapte) în Cimitirul oraşului.
Procesul de canonizare al Episcopului Anton Durcovici a început cu faza diecezană, la 25 martie 1997, continuând, la 8 februarie 2010, cu faza romană. La 28 februarie 2013, la Vatican, s-a dat votul afirmativ argumentării teologice a martiriului Episcopului Durcovici. La 15 octombrie 2013, la Vatican, membrii Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, în unanimitate, au exprimat părerea pozitivă asupra martiriului şi virtuţilor Episcopului Anton Durcovici. La 31 octombrie 2013 Papa Francisc a recunoscut martiriul Episcopului Anton Durcovici, iar la 23 decembrie 2013 a aprobat data şi locul beatificării. La 17 mai 2014 Episcopul Anton Durcovici a fost beatificat la Iaşi. (Biroul de presă al Diecezei de Iaşi, pr. Cornel Cadar)