Vizită pastorală a Preasfinţitului Alexandru în parohia Reşiţa II
19.05.2015, Reşiţa (Catholica) - În Duminica a VI-a după Paşti, la 17 mai 2015, Preasfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj, s-a aflat la Reşita, în mijlocul credincioşilor parohiei Sfânta Fecioară Maria de la Fatima, cu ocazia aniversării a 25 ani de la reactivarea parohiei şi 15 ani de la sfinţirea noii biserici. De mai bine de cincisprezece ani a devenit o tradiţie pentru Eparhia de Lugoj ca Episcopul eparhial să efectueze vizite pastorale anuale în marile centre şi capitale de judeţe ale Eparhiei – Deva, Reşiţa, Timişoara şi Arad. Atunci când este posibil, în prima duminică după sărbătoarea hramului parohiei Reşiţa II – 13 mai -, Preasfinţitul Alexandru adaugă pe lista celorlalte oraşe vizitate şi Reşiţa.
Ultima vizită pastorală în parohia Reşita a avut loc în 6 octombrie 2013, prilej cu care a fost sărbătorit al doilea hram, Sfântul Ioan Paul al II-lea, aflăm din relatarea de pe BRU.ro. La sosire, Preasfinţia Sa a fost întâmpinat cu Sfânta Evanghelie de către pr. Nicolae Tutaş, protopop de Reşiţa, şi cu Sfânta Cruce de către pr. Ovidiu Pop. Copiii parohiei şi-au întâmpinat Ierarhul cu flori, pâine şi sare, conform tradiţiei.
Sfânta Liturghie arhierească a fost celebrată de PS Alexandru avându-i ca şi concelebranţi la masa altarului pe: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General; pr. Silviu Bindea, protopop de Orăştie, originar din Reşita; pr. Nicolae Tutaş, protopop de Reşita; pr. Ovidiu Pop, paroh de Reşita; pr. Bendariu Aurel, paroh de Doman; pr. Timiş Gavrilă, paroh Vermeş; pr. Vasile Chindriş, paroh de Ramna; pr. Viorel Costinar, paroh de Târnova; pr. Laurenţiu Corneliu, preot pensionar; pr. Andrei Grad, paroh de Secăşeni; pr. dr. Vasile Orghici; pr. romano-catolic Iosif Csaba Pal, Arhidiacon al Banatului Montan.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Reînvierea” al Catedralei din Lugoj, condus de d-na Olimpia Drăgan. În cuvântul de învăţătură, PS Alexandru a vorbit despre apariţiile Preacuratei Fecioare Maria de la Fatima şi despre Evanghelia zilei – vindecarea orbului. „Prin semnul apariţiilor de la Fatima din 13 mai 1917, s-a prevestit o perioadă grea pentru Biserica lui Cristos prin războaiele şi persecuţiile în vremea regimului comunist, care au marcat în întregime secolul XX”.
„Ştim că la 13 mai 1981”, a continuat Preasfinţia Sa, „Papa Ioan Paul al II-lea a fost împuşcat în Piaţa San Pietro… dar o mână maternă a dirijat traiectoria glontelui, Sfântul Părinte supravieţuind atentatului. Credinţa în Dumnezeu şi rugăciunea pot influenţa şi schimba istoria în caz că aceasta merge pe un drum greşit. Preacurata Fecioară Maria ne îndeamnă la rugăciune, la a recita Rozariul zilnic, ca şi cale spre mântuire. Rugăciunea, penitenţa şi credinţa sunt arme pentru a putea lupta împotriva răului care se găseşte în lume” a încheiat PS Alexandru.
Episcopul a salutat prezenţa pr. Iosif Csaba Pal, care întotdeauna răspunde la invitaţia de a fi alături la marile evenimente ale comunităţii greco-catolice din Reşiţa. Pr. Pal a ţinut un frumos cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat rolul şi importanţa Bisericii Greco-Catolice, spunând totodată că PS Alexandru este ca un tată pentru dânsul. La momentul Cuminecării, şase copii ai parohiei Reşita, pregătiţi de pr. Ovidiu Pop, l-au primit pentru prima dată pe Isus Cristos sub chipul pâinii şi al vinului.
La finalul Sfintei Liturghii, Olimpia Drăgan a ţinut un cuvânt legat de aniversarea de către Episcop, în data de 8 mai, a 50 de ani de la primirea Tainei Sfintei Preoţii, dăruind Preasfinţiei Sale un coş cu 50 de garoafe roşii. Preasfinţitul Alexandru a adus mulţumiri Bunului Dumnezeu şi Preacuratei Fecioare Maria pentru cei 50 de ani de preoţie, dintre care 22 de ani de episcopat. A urmat procesiunea în jurul bisericii cu statuia Preasfintei Fecioare Maria de la Fatima. Statuia a fost expusă în faţa bisericii, iar Excelenţa Sa împreună cu toţi cei prezenţi au înălţat rugăciunea de Consfinţire la Preacurata Fecioară Maria de la Fatima. Sărbătoarea s-a încheiat cu agapa pregătită cu dăruire de credincioşii parohiei.