Curtea Supremă a Portugaliei a recunoscut drepturile unui copil nenăscut
25.05.2015, Lisabona (Catholica) - Curtea Supremă a Portugaliei a emis o hotărâre prin care recunoaşte că fătul, numit „copil nenăscut”, este o fiinţă umană înzestrată cu demnitate şi drepturi. Această decizie vine la 7 ani de la legalizarea avortului în Portugalia. Chiar dacă nu are puterea de a schimba legea în cauză, decizia va fi un important precedent în munca mişcării pro-life din această ţară şi nu doar, citim pe CulturaVietii.ro.
Cazul prezentat Curţii a privit un bărbat de 25 de ani mort într-un accident de maşină. El a lăsat în urmă un copil de 18 luni şi pe soţia sa însărcinată cu al doilea copil. Acesta din urmă s-a născut la 18 zile de la moartea tatălui. Curtea a fost solicitată să răspundă în ce măsură copilul care încă nu era născut la data accidentului poate fi îndreptăţit la o compensaţie pentru pierderea tatălui său. Pe de o parte, s-a argumentat, la data morţii, copilul nenăscut nu era o persoană, întrucât drepturile personale se primesc doar odată cu naşterea vie (art. 66 alin. 2 al Codului Civil al Portugaliei). Ca atare, copilul nu ar fi putut primi dreptul la compensaţii. Această teză este folosită în general, nu doar în Portugalia, în dezbaterile şi speţele legale privind avortul, pentru a demonstra că viaţa umană nu are valoare până la momentul naşterii.
O teză contrară este cea a dus la hotărârea Curţii: copilul nenăscut este o fiinţă umană într-o fază particulară a vieţii sale, care se dezvoltă progresiv şi neîntrerupt, ca fiecare dintre noi cei născuţi deja. La naştere, fiinţa umană intră în „polis” (societate), de aceea legea face distincţie şi acordă relevanţă acestui fapt. Dar este aceeaşi fiinţă umană ca şi înaintea naşterii. Poziţia în care s-ar afla cei doi copii faţă cu drepturile la compensaţii le-ar viola dreptul constituţional la egalitate. Cea mai mare daună în acest caz este lipsa sprijinului necesar şi al afecţiunii paterne, pe care ambii copii o simt cu intensitate echivalentă.